SRPSKE ČOKOLADE I VINA U RUMUNSKIM MARKETIMA: Kako su naši proizvođači ušli u trgovinski lanac "Remarkt"

E. B. TALIJAN

17. 04. 2021. u 10:15

POZNATI srpski prehrambeni brendovi sada se nalaze u ponudi trgovinskog lanca "Remarkt" u Rumuniji.

Foto: Novosti

Bilo je potrebno godinu dana intenzivnog rada da bi čokolade, slatkiši, sladoledi, džemovi, ajvari, suhomesnati i konzervisani artikli, vina i začini naših proizvođača stigli na njihove rafove. Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević ističe da je rukovodstvo kompanije "Remarkt" otvorilo vrata svojih marketa za srpske proizvode i to bez bilo kakvih dodatnih uslova koje inače nameću ritejl-lanci da bi uvrstili u ponudu nove artikle.

- Ovo je od izuzetnog značaja, imajući u vidu da na evropskim tržištima nije nimalo lako plasirati nove proizvode - kaže Tomašević za "Novosti". - Do sada nismo imali održiv plasman naših poznatih prehrambenih brendova, bilo je samo nekih pojedinačnih pokušaja saradnje. Srbi u Rumuniji su oduševljeni, jer je ovo prvi put da oni u marketima mogu da pronađu širok asortiman naših artikala i sada pitaju kada će i drugi proizvodi da stignu.

I Rumuni sada imaju priliku da ih upoznaju. Kako navodi Tomašević, oni naše proizovde pamte još iz vremena "stare Jugoslavije". Na rafovima rumunskog lanca, pored ostalih domaćih brendova, nalaze se i "Jafa", "Štark", "Pionir", "Karneks", "Medela", "Minela", "Zelena grana", a očekuje se i "Bambi", "Zlatiborac", "Prolom"... Ambasador ističe da je posebno ponosan što je u "Remarktu" trenutno zastupljeno i 10 vinarija.

Foto: V. N.

- To je veoma značajno za srpske vinare i na njihovoj promociji ćemo nastaviti da radimo organizovanjem različitih događaja čim nam dozvole okolnosti u vezi sa pandemijom, kako bi bili prepoznatljivi širom Rumunije - naglašava ambasador. - Asortiman će se i dalje širiti, a spisak proizvođača nije zatovoren. Mi smo tu kao predstavništvo i svako ko je zainteresovan može da se javi i da pokuša da nađe svoje mesto na ovom tržištu.

PODRŠKA PREDSEDNIKA

AMBASADOR Stefan Tomašević navodi da je neophodan preduslov za realizaciju uspešne saradnje sa rumunskom kompanijom "Remarkt" bila vizija ekonomske diplomatije predsednika Aleksandra Vučića i njegovo ohrabrenje, kao i podrška ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

- Veoma je značajno da se pomogne našim proizvođačima da se njihovi proizvodi nađu na inostranim tržištima, u zemljama u kojima obavljamo diplomatsku dužnost - ističe Tomašević.

Tomašević dodaje da će u Aradu, pred Uskrs, 29. aprila, biti održana promocija na kojoj će on i gradonačelnik dočekati još jedan kontingent srpskih proizvoda, što će biti jasna poruka da su dobrodošli na rumunsko tržište. "Remarkt" je, kako navodi, razrađen lanac koji posluje na zapadu Rumunije. Ima 10 prodavnica, a od toga dva hipermarketa. Da bi se realizovala saradnja radilo se intenzivno godinu dana. On objašnjava da je osim dobre volje rukovodstva te kompanije da prihvati naše artikle, bilo potrebno da se pronađe i distributer koji će da objedini sve te proizvode i da ih plasira, ali i da preuzme rizik u samom startu za poslovanje i razvoj tržišta.

- Sve ovo je samo prva faza, a cilj je da ubuduće proširimo spektar srpskih proizvoda i da obezbedimo da uđu i u druge rumunske trgovinske lance - ističe naš sagovornik.

Foto: Novosti

Pogledajte više