SINIŠA MALI U JUTARNJEM DNEVNIKU: Prijava za pomoć države od 28. aprila, prva isplata u maju

Novosti online

15. 04. 2021. u 08:09

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je danas u Jutarnjem dnevniku RTS Televizije.

Foto: Printscreen

Ministar je rekao da su dva glavna razloga zašto se uručuje ovaj treći paket pomoći - ublažavanje posledica pandemije virusa korona, kao i nikada veće direktne investicije u našu zemlju.

Podseća da je treći paket podrške vredan oko dve milijarde evra i istakao je da je stav države da će on značajno pomoći našu privredu, očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.

- Nema mnogo zemalja koje su na takav način pomogle svoj narod. Inače već je počela isplata trećeg paketa pomoći, a mi ćemo izdvojiti 88 milijardi dinara za nove investicije, nama je cilj da ove godine ostvarimo rast od 6 odsto. Duplirali smo budžet za ekologiju - rekao je ministar.

On je podsetio da država ulaže i u zdravstvo - za deset dana počinje izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu, ali i fabrika za proizvodnju vakcina.

- Jedan veoma agresivan budžet usmeren na infrastrukturu, na podizanje BDP-a i naše ekonomije, ali i na jačanje zdravstva. Veliku smo stvar uradili, i zato pozivam građane da se vakcinišu, da završimo i pobedimo ovu epidemiju - kazao je ministar, i istakao da u Srbiji zdravlje nema cenu.

Foto: Printscreen

Mali je istakao da smo vakcine nabavljali bolje nego mnoge bogatije zemlje u svetu, i da izmirujemo sve svoje obaveze na vreme.

- Država radi svoj posao. Prošle godine smo imali sjajan rezultat, najmanji pad BDP u Evropi. Sada hoćemo da ovim trećim paketom dodatno pomognemo građanima.

Ministar je izjavio da će se danas pred Vladom Srbije naći nekoliko važnih zaključaka kojima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima.

- Pomoć za sve građane od 60 evra, prvih 30 evra biće u maju, drugih u novembru. Dodatnih 50 evra biće za penzionere, i dodatnih 60 evra za sve nezaposlene. Biće isplaćena i dodatna pomoć za ugostitelje, auto-prevoznike, samostalne umetnike. Zatim će biti isplaćivana pomoć za naše sugrađane na Kosovu i Metohiji, 100 evra u maju za sve, bez prijave, a još 100 evra ako su nezaposleni. Prijave će trajati od 28. aprila do 15. maja. Država na pravi način pokazuje svoju snagu - kazao je Mali.

Ministar je potom govorio i o nastavku nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", gde će biti podeljeno čak 16 stanova, više nego u prethodnom kolu. On je istakao da koverte mogu da se šalju od danas, a da će ciklus trajati od 15. maja do 25 juna.

Pogledajte više