PROZORI ZA 300.000 DOMOVA: Od jeseni država plaća polovinu troška za zamenu stolarije i izolaciju

E. B. T.

14. 04. 2021. u 11:23

DO Nove godine će bar 300.000 domaćinstava krenuti u proces zamene dotrajalih prozora, vrata i ugradnju izolacije, uz finansijsku podršku države. U junu će početi da radi Uprava za energetsku efikasnost koja će zajedno sa lokalnom samoupravom sufinansirati troškove građana za ovu vrstu radova do 50 odsto.

Arhiva

Cilj je da se smanji potrošnja energije i ostvare uštede na računima. Ovo je u utorak najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

- Hoćemo da prve javne pozive kroz jedinice lokalne samouprave završimo do kraja leta, a to znači da već na jesen jedan deo građana može da započne taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinstava da menjaju stolariju - kazala je ministarka za televiziju K1. - Imaćemo dovoljno novca da sprovedemo taj proces, jer ćemo koristiti sredstva i iz međunarodnih finansijskih institucija. Bilo bi nemoguće da sve finansiramo iz budžeta, jer u Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koja se ovo odnosi.

Ona je kazala da će procenu troškova zamene stolarije obavljati republičke i komisije lokalnih samouprava. Analiziraće se koliko je novca realno potrebno za izvođenje radova prema broju kvadratnih metara stana ili kuće.

Kako u Ministarstvu energetike, za "Novosti", objašnjavaju opštine i gradovi će raspisati javni poziv za prijavljivanje građana za dobijanje bespovratnih sredstava za zamenu stolarije i ugradnju izolacije. Tome prethodi, javni poziv Ministarstva na koji se javljaju lokalne samouprave, kako bi se odredio iznos subvencija za finansiranje ovog programa.

- Zatim će opštine i gradovi raspisati poziv za izbor preduzeća koja će obavljati radove na energetskoj sanaciji stambenih objekata, i tako će biti formirana lista firmi koje će učestvovati u programu - navode u Ministarstvu, za naš list. - Nakon toga lokalne samouprave pozivaju građane i na osnovu odobrenih prijava i faktura uplaćuju sredstva preduzećima.

Lokalne komisije će, kako ističu, kontrolisati domaćinstva izlaskom na teren, pre donošenja odluke o dodeli subvencija i nakon realizacije radova, kao uslov za isplatu sredstava. U Ministarstvu navode da je ovo pilot-projekat koji će pomoći da se sledeće godine unaprede i pojednostave procedure za realizaciju ovih programa. Osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti predviđeno je novim Zakonom o energetskoj efikasnosti koji će se pred poslanicima Narodne skupštine naći u četvratak, zajedno sa ostalim aktima iz ove oblasti.

MOGUĆE I UČEŠĆE BANAKA

TOKOM ove godine realizovaće se pilot-projekat finansiranja programa lokalnih samouprava na energetskoj sanaciji domaćinstava, a rezultati će biti korišćeni za pripremu što jednostavnijih procedura i postupaka za građane - ističu u Ministarstvu energetike. - Drugi model se odnosi na eventualno učešće banaka u ovom procesu. Očekujemo da bi njegova primena mogla da počne u toku sledeće godine, ali će se to znati nakon realizacije ovog pilot-projekta.

Pogledajte više