SVAKO RADNO MESTO VAŽNO KAO I ŽIVOT: Vlasnik kompanije "Enrgotehnika južna bačka" Dragoljub Zbiljić o izazovima u doba pandemije

V.N.

09. 04. 2021. u 11:35

STRUJA mora da se proizvodi, gas da se transportuje, toplane moraju da greju građane, jer bez toga država staje. Naš posao je da obezbedimo ispravnost i stabilnost tih sistema. Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Dragoljub Zbiljić, vlasnik kompanije "Energotehnika Južna Bačka", ističući da je elektro-energetski sektor strateški važan za svaku državu.

Foto: V.N.

- Kao i ceo svet i Srbija će se izboriti sa virusom korona - naglašava Zbiljić. - Država čini sve da tu bitku dobijemo sa što manje žrtava, ali i posle pandemije od nečega se mora živeti, a živi se jedino od rada. Koliko je važno da sačuvamo svaki život, jednako je važno da sačuvamo svako radno mesto. Radili smo i za vreme bombardovanja, radimo i u ovim, za ceo svet vanrednim uslovima.

Kompanije iz ovog sektora, kako ocenjuje, nisu pogođene okolnostima izazvanim korona krizom kao neke druge. On ističe da im je prioritet bio da sačuvaju radnike i da zaštite sistem.

- Od početka pandemije "Energotehnika Južna Bačka" nije izgubila nijednog radnika - navodi Zbiljić. - Preduzeli smo sve mere da zaštitimo zaposlene, a od njih smo tražili da van posla zaštite sebe. Kao i svi privrednici pretrpeli smo određene udarce, ali smo ponosni na činjenicu da smo jaki i stabilni, pa naši radnici te udarce nisu mnogo osetili.

Sistemsko jačanje i fuzija tog preduzeća sa firmom "Elektromreža" iz Kraljeva obezbedila je temelj za dalji razvoj. "Južna Bačka" je, kako ukazuje, spremna da ispuni svaki poslovni zadatak i da državi i privredi donese mnogo veću korist.

- To znači da smo, pored ostalog, kadrovskog, organizacionog i finansijskog dela, u stanju da napredujemo znatno brže u usvajanju i primeni novih tehnoloških znanja - objašnjava Zbiljić. - Sposobni smo da u svakom smislu preuzmemo primat stranim kompanijama.

"Južna Bačka" bi mogla da, u konzorcijumima na većim infrastrukturnim projektima, bude nosilac posla i tako više doprinese republičkom budžetu, a dobit reinvestira u Srbiji, za razliku od stranih kompanija koje ta sredstva odnose u matične države.

"Južna Bačka" se trudi, kako naglašava, da drži korak sa vodećim evropskim kompanijama. Poseduju istu tehniku kao i one, jer je i kupuju od istih proizvođača. Prema njegovim rečima, sve je u znanju i prevagu čini stručnost i kvalitet zaposlenih.

- Trudimo se da držimo korak sa vodećima, a mnoge od njih su nam partneri u zajedničkim poslovima - kaže Zbiljić. - To partnerstvo koristimo da naučimo nešto novo, da steknemo dodatno iskustvo. Činjenica da su spremni da rade sa nama potvrđuje da vredimo. To je za nas veliko priznanje.

Zbiljić naglašava da kadrove godinama sami stvaraju, jer ih na tržištu rada nema, a to čine kroz projekat dualnog obrazovanja.

- Pre šest godina uspostavili smo saradnju sa Elektrotehničkom školom "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, a to smo učinili i sa Fakultetom tehničkih nauka - navodi naš sagovornik. Imamo dobre škole i fakultete, potrebno je samo tim mladim ljudima omogućiti da teoretska znanja primene u praksi. Spoj onoga što nauče u okviru obrazovnog sistema i u našoj kompaniji, nama je dao vrhunske stručnjake. Zahvaljujući velikom broju investicija u Srbiji, mi sada pružamo mogućnost mladim ljudima da se dokazuju, rade, dobro zarađuju u Srbiji.

VIŠE OD ŠEST DECENIJA ISKUSTVA I STRUČNOSTI

KOMPANIJA "Južna Bačka" osnovana je 1958. godine da bi radila poslove za potrebe "Elektrovojvodine" i ostalih preduzeća tadašnje "Jugoslovenske elektroprivrede" - objašnjava Dragoljub Zbiljić. - To znači da 63 godine radimo taj posao sa državom. Danas smo najveća kompanija u ovoj oblasti sa 700 zaposlenih, od toga je više od stotinu vrhunskih inženjera. Ovo je posao u kome presudnu ulogu igraju znanje, stručnost i iskustvo. Ovde nema, što bi se kolokvijalno reklo, foliranja. Greške mnogo koštaju i ljudski i materijalno.

Pogledajte više