ONLAJN SPAS U KORONA - GODINI: Održana konferencija povodom dana internet domena Srbije

B. Ca.

22. 03. 2021. u 06:30

DAN internet domena Srbije DIDS, prvi put za 11 godina, koliko se održava, u potpunosti je organizovan onlajn.

Foto Arhiva

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" RNIDS, ovu konferenciju organizuje od 2010. godine, a ovoga puta slogan je bio "Sluga. Gospodar. Internet." Centralna tema bila je uloga interneta u svakodnevnom životu i poslu u protekloj "korona-godini".

Foto Arhiva

Predavači i učesnici panel-diskusija na DIDS izneli su podatke o aktuelnim i očekivanim trendovima, ali i podelili konkretne savete kako da preduzeća unaprede prodaju preko sajtova i komunikaciju sa klijentima.

PREDAVAČI

MEĐU predavačima bili su i Kei Šimada, preduzetnik i investitor iz Japana, Piter Van Rost iz Udruženja evropskih nacionalnih registara domena iz Brisela, kao i još mnogo stranih i domaćih preduzetnika, menadžera, konsultanata za tržišnu komunikaciju i digitalnu transformaciju, stručnjaka za digitalni marketing...

Panelisti su se saglasili da je internet dobar sluga onom ko zna da ga koristi.

Tokom šestočasovnog panela, govorilo je 17 domaćih i inostranih predavača. Složili su se da je internet promenio naše dnevne poslovne rutine, sastanke iz sala premestio u aplikacije, međunarodne susrete i konferencije na linkove i u virtuelne sobe, a zaposleni širom sveta počeli su da koriste nove digitalne alate, kanale komunikacije i saradnje.

SKOK E-TRGOVINE

PREMA podacima Narodne banke Srbije e-trgovina je u porastu još od 2013. godine. U 2020. godini rast plaćanja karticama na internetu u odnosu na prethodnu iznosio je 103,5 odsto, rast vrednosti transakcija preko 80 procenata, a ukupna vrednost transakcija plaćenih karticom je porasla za 33,3 odsto.

Konferenciju je svečano otvorio Milan Dobrijević, pomoćnik ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, ukazavši da danas više nego ikada koristimo internet i telekomunikacije. Danko Jevtović, član Upravnog odbora ICANN, istakao je značaj nacionalnih registara poput RNIDS, čiji rad na uspostavljanju i promociji nacionalnih domena omogućava da internet zaista postane dostupan svima, bez obzira na jezik ili pismo.

Srbija ima čak dva domena koji to omogućavaju: .rs i .srb. Oni su, istakao je Dejan Đukić, direktor RNIDS, zauzeli dve trećine tržišta domena u Srbiji. Njih vole i "Gugl" i korisnici.

Pogledajte više