PROJEKTI VAŽNI ZA NAŠ ENERGETSKI SISTEM: Revitalizacija "Đerdapa 1" ulazi u završnu fazu, priprema se "Đerdap 2"

E.B.T.

20. 01. 2021. u 13:28

PROJEKAT revitalizacije hidroelektrane „Đerdap 1“ ulazi u završnu fazu, a priprema se modernizacija „Đerdapa 2“, što je veoma važno za naš energetski sistem.

Ministarstvo energetike

Ovo je danas izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, nakon sastanka sa Mihajilom Cvetkovim, šefom Predsedništva  ruske kompanije „Silovije mašini“ u Srbiji, koja realizuje ove rekonstrukcije.  Oni su razgovarali i o potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.  Ruska kompanija izrazila je zainteresovanost za učešće u  revitalizaciji blokova A1 i A2 na termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu. 

- „Silovije mašini“ realizuje važne aktivnosti za „Elektroprivredu Srbije“, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima – istakla je ministarka. –U energetici će biti puno ulaganja i u interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru.

Mihajil Cvetkov je istakao da ova kompanija dugo radi u Srbiji i da saradnja datira još iz vremena Jugoslavije.

-Revitalizacija „Đerdapa 1“ je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema – kazao je Cvetkov. - Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju „Đerdapa 2“, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna.

On je dodao da su trenutno najveća kompanija  koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Pogledajte više