INTERVJU Slobodan Košutić: Otvorili smo prvi Istraživačko- -razvojni centar

E.R.

19. 01. 2021. u 11:26

KOMPANIJA "Sunoko", članica "MK grupe", otvorila je svoj Istraživačko-razvojni centar, prvi privatni centar te vrste u oblasti agrara u Srbiji.

Slobodan Košutić

Naučnici i tehnolozi će raditi na rešenjima kako bi dobili što veću proizvodnju šećerne repe, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i smernicama dobre poljoprivredne prakse. Tim povodom razgovarali smo sa Slobodanom Košutićem, direktorom kompanije "Sunoko".


*  Koja je namena centra za šećernu repu? Otkud ideja da se on osnuje?


- "Sunoko" je odlučio da intenzivira napore na obezbeđivanju kontinuirane edukacije proizvođača i formira istraživački centar za šećernu repu koji će se baviti primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje ove dragocene ratarske kulture. Kompanija "Sunoko" i naši farmeri imaju ogromno znanje i iskustvo koje smo iskoristili da našu proizvodnju šećerne repe podignemo iznad prosečne proizvodnje u Srbiji.

Vidimo veliki potencijal u ovoj grani poljoprivrede i spremni smo da investiramo, ne samo u naše partnere, već i da podelimo to znanje sa svima onima koji žele da povećaju prinose na svojim njivama repe. U tu svrhu otvorili smo istraživački centar koji će se baviti primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje šećerne repe, opremljen najsavremenijom laboratorijskom opremom i mehanizacijom, u kojem će nam najstručniji kadrovi omogućiti da rezultati istraživanja uz pomoć Agroservisa kompanije "Sunoko" u najkraćem roku budu primenjeni na našim njivama.


* U toku je velika kampanja prerade šećerne repe, da li ste zadovoljni rezultatima?


- U ovogodišnjoj kampanji, sve tri "Sunokove" šećerane - u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, rade u optimalnom kapacitetu, a očekuje se da u toku kampanje bude proizvedeno 250.000 tona šećera, što je i više nego dobra sezona i pored svih izazova. Uprkos okolnostima tokom marta i aprila, za naše šećerane je posejano 28.300 hektara šećerne repe, a tokom same kampanje prerade repe ostvarujemo natprosečne rezultate. Cilj nam je da sledeće godine ostvarimo u proseku 10 tona šećera po hektaru, što smo već uspeli da prebacimo u ovoj godini kod proizvođača koji su ispratili našu tehnologiju proizvodnje.

PONOSNI ZBOG "ČUVARKUĆE"


PKS pokrenula je projekat "Stvarano u Srbiji" i kreirala oznaku "Čuvarkuća" i "Sunoko" je jedan od dobitnika žiga. Šta za kompaniju predstavlja ova nagrada?


- Ponosni smo što su naši proizvodi na odabranoj listi od oko 150 najkvalitetnijih domaćih proizvoda iz različitih domaćih industrija. Oznaka "Čuvarkuća" je važna i zbog toga što će ti proizvodi lakše pronaći put i na stranom tržištu, što je svakako ogroman benefit. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta, proizvedeni u Srbiji, od domaćih sirovina, što ova oznaka i potvrđuje. Drago nam je da će "sunoko šećer" i "flora smrznuti grašak" nositi ovaj žig i da će potrošači njihovim odabirom upravo birati ne samo kvalitet, već i razvoj domaće privrede.

Pogledajte više