NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA: U fabrici "Fijat lastik" u Kragujevcu nezadovoljni izmenama pravilnika o radu

E. B. T.

15. 01. 2021. u 06:40

ZAPOSLENI u fabrici "Fijat plastik" u Kragujevcu nastavljaju danas jednosatni štrajk upozorenja, koji su započeli pre tri dana, zbog najavljenog smanjenja prinadležnosti, koje, kako ističu, ugrožava njihovu egzistenciju.

Foto Privatna arhiva

Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata "Fijat plastik" kaže za "Novosti" da u prekidu rada učestvuju gotovo svi radnici tražeći da im se vrati ono što im je oduzeto izmenom Pravilnika o radu. On ističe da poslovodstvo još uvek ne želi da pregovara, i najavljuje da su spremni da štrajkuju do ispunjenja zahteva.

- Samo su nam regres smanjili više nego duplo, a time i prosek plate koja se računa u 12 poslednjih mesečnih primanja - objašnjava Miljković. - Mi ne možemo da pređemo preko toga da nam uzimaju hleb iz usta u ovom teškom periodu kada radnici imaju problema sa egzistencijom.

On navodi da je "Fijat" dobio prošle godine pomoć države za sve zaposlene u vidu minimalca, za pet meseci, kao i da se sve što proizvedu odmah proda. Do promene

ZAHTEVI

RADNICI koji štrajkuju od poslovodstva zahtevaju isplatu regresa u vrednosti prosečne zarade u Srbiji, isplatu toplog obroka od 20 odsto prosečne zarade, isplatu neradnih dana u iznosu od 65 odsto osnovne zarade, isplatu minulog rada od 0,5 procenata po godini radnog staža i isplatu za rad na državni praznik od 120 odsto preko osnovne zarade.

Pravilnika o radu došlo je nakon što su radnici odbili da potpišu novi Kolektivni ugovor ne prihvatatajući, kako kaže, izmene koje se odnose na umanjenje njihovih prava.

- Tu je bila i stavka da se odričemo prava na štrajk koje nam je garantovano Ustavom - kaže Miljković. - Onda je poslodavac jednostrano promenio Pravilnik o radu, a da nas nije ni obavestio, a to je dužan da uradi, jer smo mi reprezentativni sindikat. Jednočasovni prekid rada nastavljamo u petak i svakog radnog dana u "Fijatu" ćemo štrajkovati dok ne budu ispunjeni naši zahtevi.

U kompaniji "Fijat Krajsler automobili Srbija", koja je vlasnik "Fijat plastika", nisu hteli da komentarišu aktuelnu situaciju. Ta fabrika proizvodi delove za model "Fijat 500L" i elemente po porudžbini za druge automobile. Prema nezvaničnim informacijama zaposleni u "Fijat plastiku", kada se ne radi pun mesec, plata se kreće između 35 i 40 hiljada dinara, a kada se radi pun mesec plata je 40-44 hiljade dinara. To variranje, koje se kreće i do 10 hiljada, što je već postalo uobičajeno, već je preveliki udar na kućni budžet radnika, čak i bez aktuelnog smanjenja zarade.

Pogledajte više