IO NARODNE BANKE SRBIJE: Referentna kamatna stopa 1 odsto

B. Ca.

14. 01. 2021. u 14:10

IZVŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1 odsto.

D. Balšić

Kako u NBS kažu, adekvatna podrška Narodne banke Srbije i Vlade privredi Srbije u velikoj meri je doprinela povoljnijem rezultatu ekonomske aktivnosti u prethodnoj godini nego što se to očekivalo na početku pandemije, uz stopu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda koja je, prema oceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila –1,1 odsto.

Izvršni odbor očekuje da će zadržane povoljne srednjoročne perspektive naše zemlje i mere Vlade i Narodne banke Srbije doprineti daljem oporavku domaće tražnje. To će, uz normalizaciju eksterne tražnje, uticati na više nego potpun oporavak naše privrede u ovoj godini i njen dalji snažan rast u narednom periodu..

Izvršni odbor ističe da je započeta osma godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou. Inflacija se tokom 2020.  u proseku je iznosila 1,6 odsto, dok je u decembru iznosila 1,3 procenata međugodišnje. Očekuje se da će se inflacija u narednom približavati centralnoj vrednosti cilja od 3 odsto.

Pogledajte više