53 MILIJARDE DINARA ZA AGRAR: Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi za 2021.

J. Su. 29. 12. 2020. u 11:58

DRŽAVA je za sledeću godinu izdvojila 53 milijarde dinara za dodelu subvencija u poljoprivredi.

Tanjug

Ovu uredbu danas je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, vrednost podsticaja za sledeću godinu je oko 470 miliona evra. One će biti iste kao i ove godine, ali će biti uvedeni neki novi modeli.

- Idemo na neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, a imaćemo konkurse i za agroturizam i destilerije - kazao je Nedimović. - U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava. Ta sredstva su namenjena mladima, naročito u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji. Najpre za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

Inače, u voćarstvu i povrtarstvu, ove godine je bio rekordan izvoz, od oko milijardu evra, i tu prednjače proizvođači maline. Prema rečima ministra, cilj je da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 d0 800 hektara novih vinograda.

- Trenutno se pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa, koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture - govori Nedimović. - Očekujem da do 2022. godine započenemo realizaciju programa. Uz to, ova godina je bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura, i ostvaren je rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019., koja je bila rekordna.

Pogledajte više