POHVALE ZA GORIVO, KRITIKE ZA GAS: Srbija preuzela predsedavanje Evropskoj energetskoj zajednici, ali i dobila packe

G. ČVOROVIĆ - J. SUBIN

18. 12. 2020. u 10:00

SRBIJA je juče na Ministarskom savetu Energetske zajednice pohvaljena za primenu direktive Evropske komisije o kvalitetu goriva.

Prozvani: "Srbijagas" / Foto D. Dozet

Istovremeno, konstatovano je i kršenje u slučaju nerazdvajanja kompanije "Jugorosgas", ali protiv Srbije nisu u tom smislu preduzete bilo kakve mere, u očekivanju da se uočene nepravilnosti isprave. Virtuelni sastanak, koji je zbog pandemije održan video-vezom, završen je predajom predsedavanja Energetskoj zajednici potpredsednici Vlade Srbije i ministru rudarstva i energetike Zorani Mihajlović.

Na 18. ministarskom sastanku preduzeti su koraci za dalje zajedničke napore na tranziciji ka čistoj energiji u Energetskoj zajednici u skladu sa Pariskim sporazumom. Utvrđena je i mapa puta za dekarbonizaciju do 2030. godine, dok će obavezujući ciljevi u okviru energije iz obnovljivih izvora i smanjenja emisije gasova "staklene bašte" biti predstavljeni na sledećem Ministarskom savetu 2021. godine pod predsedavanjem Srbije.

- Verujem da će 2021. biti godina oporavka - kazala je Mihajlovićeva. - Očekuju nas velike promene u energetskom sektoru, na kojima ćemo raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnost zelene energije, i dekarbornizacije, kao možda najvećeg izazova u našem regionu. Cilj je da Srbija u 2021, kao predsedavajuća zemlja EZ, bude primer drugim članicama, kako u donošenju i primeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

Prema njenim rečima, radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, a koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu EU.

- Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće - naglasila je Mihajlovićeva.

Evropska komisija je predstavila ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan s ambicioznim ciljem do 2030. godine, a Energetska zajednica je pozdravila i usvajanje sofijske "Zelene agende za Zapadni Balkan".

Najveće zamerke EEZ upravo su oko gasa u Srbiji. Zbog toga je Ministarstvo energetike formiralo radnu grupu za praćenje plana reorganizacije "Srbijagasa", s ciljem da to preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo. Radna grupa će kontrolisati proces reformisanja, ali i pomoći "Srbijagasu" da sprovede plan.

Plan reorganizacije podrazumeva razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između "Srbijagasa" i preduzeća "Transportgas" i "Distribucijagas Srbija", kao i njihovo licenciranje za delatnost koju obavljaju.

- Vlada Srbije usvojila je plan koji obuhvata 29 aktivnosti, koje treba da budu realizovane, a među njima najvažniji je prenos imovine sa JP "Srbijagas" na "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija" - kažu u resornom ministarstvu. - Prenos sistema za distribuciju prirodnog gasa sa "Srbijagasa" na "Transportgas Srbija", odnosno "Distribucijagas Srbija", planirano je do 1. februara sledeće godine.

OBAVEZE

ZA usaglašavanje organizacione strukture i opštih akata "Srbijagasa" sa Zakonom o javnim preduzećima, dat je rok - 31. decembar ove godine. Tu je i stvaranje uslova za sertifikaciju i licenciranje delatnosti transport gasa i distribucija do 1. februara 2021, i dobijanje licence za "Transportgas Srbija" do 15. aprila sledeće godine.

Pogledajte više