ZADOVOLJNI SARADNJOM: Predstavnici Ministarstva finansija sa francuskom unijom poslodavaca

S.B.

14. 12. 2020. u 16:02

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković razgovarao je danas sa predstavnicima Unije francuskih poslodavaca (MEDEF International) o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, merama koje je Vlada Republike Srbije sprovela kako bi ublažila posledice pandemije virusa korona, kao i o naznačajnijim projektima koji će se realizovati u narednom periodu.

Foto N. Fifić

Stanivuković je naveo da je Francuska tradicionalno jedna od najznačajnijih ekonomskih partnera Republike Srbije, te da je sveukupna ekonomska saradnja na odličnom nivou.

- Uprkos krizi i svim problemima sa kojima se suočavamo, projekcija rasta BDP-a Srbije za 2020. godinu je revidirana sa -1.8% na -1%, što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi - istakao je Stanivuković. - Takođe, projekcije Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije predviđaju da će kumulativni rast Srbije u naredne tri godine biti najveći u Evropi, a to je direktna posledica boljih rezultata nego što se očekivalo u industriji, trgovini, građevini, kao i u rekordnim prinosima u poljoprivredi.

Govoreći na temu stranih direktnih investicija, Stanivuković je istakao da je privreda Srbije pokazala otpornost na pandemiju u toj sferi, privukavši više od 1.7 milijardi evra u prvih devet meseci 2020. godine.

Pogledajte više