MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Jadar dobar, ali životna sredina prioritet

J.Su.

18. 11. 2020. u 10:49

PROJEKAT "Jadar" može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa građanima, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Tanjug

Kako je izjavila, ovaj projekat, uz australijsku kompaniju "Rio Tinto" uključiće više ministarstva, prestavnika Loznice i Mačvanskog okruga.

- Verujem da ako svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita - smatra Mihajlović. - Razumem i što su građani zabrinuti, zbog mogućih posledica na životnu sredinu, jer ko zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je on pravio.

Zbog toga građani moraju da budu informisani o svemu, o tehnologijama koje će se koristiti i kako će prostor izgledati, pa će se napraviti mali tim koji će se time baviti.

- Jadarit je novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način - istakla je Mihajlović. - Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, a da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo.

Pogledajte više