IZBEGAO PRESLIŠAVANJE Direktor „Transportgasa“ nije došao na sastanak kod Zorane Mihajlović

J.Su.

16. 11. 2020. u 10:34

POSTOJI veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva energetike sakrije poslovanje "Transportgas", budući da se direktor ovog preduzeća Stevan Dukić, nije danas pojavio na sastanak u Vladi Srbije na koji je bio javno pozvan.

Zorana Mihajlović

Ovo je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, neposredno posle neodržanog sastanka u Vladi Srbije, sa javno pozvanim i prozvanim direktorom Dukićem.

- Žao mi je što se direktor "Transportgasa" nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan, jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća - istakla je Mihajlović. - "Transportgas", kao ćerka firma "Srbijagasa", nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izabrao direktora u skladu sa tim zakonom. To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte "Transportgasa", iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom.

Kaže da možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme.

- Bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa" - rekla je Mihajlović. - Građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Pored plate koju prima kao direktor "Transportgasa", firme koja je, podsećam, državna, a ne privatna, i koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji "Srbijagasa".

Ističe da je reč o firmi "Gastrans", koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće "Saut strim Serbija", osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".


KASNE


"Gastrans" je osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, rekla je Mihajlović.

- Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza "Srbijagasa" - nagalsila je resorna ministarka.

Pogledajte više