PIŠU TUŽBE ZBOG EKSKURZIJA: Roditelji strahuju da će im propasti novac koji su već uplatili za đačka putovanja svojih mališana

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 11. 2020. u 16:02

ZA dve kćerke, koje idu u drugi i četvrti razred osnovne škole, uplatio sam gotovo 40.000 dinara za odlazak na rekreativnu nastavu. Starija je trebalo da ide na Zlatar, a mlađa na Zlatibor. Zbog epidemije deca nisu otputovala, ali novac nije vraćen.

Foto Beoinfo

Ovo nam je rekao M. S. otac dveju devojčica koje pohađaju OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu. Kaže i da, kada su roditelji pitali upravu škole šta će biti sa novcem, rečeno im je da može biti vraćen ali uz velike komplikacije, dok je druga mogućnost da bude "prenet" u narednu godinu, odnosno kada odlasci na rekreativnu nastavu počnu da se realizuju.

U sličnoj situaciji nalaze se brojni roditelji koji su uplaćivali novac za putovanja svoje dece koja nisu realizovana, ali niko im se nije obratio i pojasnio šta će biti s tim sredstvima. Mnogi strahuju da će im novac propasti.

Pravnici kažu da roditelji, kada utvrde gde se novac nalazi - na računu škole, agencije ili hotela - mogu da se obrate opomenom pred tužbu za povraćaj novca, a potom da nadležnom sudu tuže onog ko im taj novac duguje.

- Vlada je, na inicijativu Ministarstva za turizam donela Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje nije realizovano zbog virusa korona. Ta uredba ne rešava problem odlaska na rekreativnu nastavu i ekskurziju i jedina alternativa je sudski spor za povraćaj novca. Prava potrošača, u ovom slučaju putnika, reguliše član 137 Zakona o obligacionim odnosima, a zakon je iznad uredbe - pojašnjava nam jedna advokatica.

Naša sagovornica ističe da je uredbom definisano i da se novac može vratiti do kraja 2021, ali to ne obavezuje roditelje da čekaju do tada.

U OŠ "Skadarlija" roditeljima je ponuđeno upravo to: da čekaju da im se vrati novac krajem 2021. ili 2022, a ponuđena im je i mogućnost da se on iskoristi prvom sledećom prilikom.

- Većina roditelja se opredelila za to da se novac iskoristi prvom sledećom prilikom - kaže nam S. R, majka jedne devojčice.

U nekim školama koje su novac držale na svom računu - on je vraćen.

- Pare smo dobili nazad još u junu - kaže nam majka dvoje đaka koji idu u OŠ "Drinka Pavlović".

Isto je bilo i u školi "Duško Radović".

- Početkom septembra smo novac dobili nazad - kaže D. S. otac učenika prvog razreda srednje škole koji je prošle godine završio OŠ "Duško Radović". - Dobili smo poruku da proverimo koliko smo novca uplatili i nakon toga sredstva su nam vraćena.

Istovremeno, ako su sredstva na računu turističke agencije ili ga je ona prebacila na račun hotela, roditelji će ga teško vratiti u svoj džep.

- Agencije nemaju sredstva, kao ni hoteli kojima su one već platile - poručio je nedavno Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

PUTOVANjA SAMO U BEZBEDNIM USLOVIMA

ŠKOLAMA smo uputili dopise u kojima im je sugerisano da planiraju putovanja u proleće 2021. godine, odnosno kada se za njihovu realizaciju steknu u potpunosti bezbedni uslovi - kažu sagovornici "Novosti" iz Ministarstva. - Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje u prethodnoj školskoj godini nisu realizovane zbog epidemije, važno je imati u vidu da ugovore sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.

Pogledajte više