JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Brza reakcija Srbije, činićemo sve da što pre nadoknadimo ovu kriznu godinu

B. Ca.

23. 10. 2020. u 13:45

STRATEGIJE za privredni oporavak i brži rast bila je tema današnje virtuelne konferencije na kojoj su učestvovali guverner NBS Jorgaovanka Tabaković sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope.

Foto arhiva

Organizator je Kristalina Georgijev, generalni direktor MMF.

Prema rečima Jorgovanke Tabaković, dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi. Centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost. Srbija je pomenuta da se ističe po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima.

- U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu - poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Pogledajte više