VELIKI POTENCIJAL ZA RAZVOJ: U sklopu aerodroma Ponikve i turistički kompleks?

Tanjug 15. 10. 2020. u 08:52

DEFINISANjE strateške pozicije aerodroma Ponikve kod Užica je u toku, a jedna od mogućnosti je da na tom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom, piše E-kapija.

Foto: Grad Užice

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković za taj portal kaže da kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je, ističe, površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

- Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom - navodi Zdravković.

Napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP "Aerodrom Ponikve" Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se, kaže, to pripajanje i dalje realizuje.

- Očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci - navodi Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje.

- Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome - dodaje Zdravković.

Kada su u pitanju dalje investicije u taj aerodrom, Zdravković navodi da ulaganja u svaki, pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije vrši u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva ta vazdušna luka.

- Plan je da u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara - rekao je.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara da je u ovom trenutku na tom aerodromu obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta.

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u tom regionu.

"Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na znacajno dužem vremenskom horizontu", ukazao je on.

Zdravković dodaje da se investicionim planom "Srbija 2025" planira gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će, kaže, tom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma.

Pogledajte više