PORESKA UPRAVA UPOZORILA: Jutjeberi, influenseri i ajtijevci izbegavaju plaćanje poreza i doprinosa

E.B.T.

13. 10. 2020. u 13:26

GRAĐANI koji ostvaruju prihode iz inostranstva trebalo bi sami da izmire sve obaveze u vezi sa plaćanjem poreza i doprinosa na zarade, pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Foto Tanjug

Ovo je saopštila Poreska uprava ističući da je otkrila veliki broj osoba koje ne poštuju poreske propise. Kako navode to su ustanovili na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu.

Ovi prihodi se ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

-Nepoštovanje propisa je ustanovljeno i kod osoba koje prihode ostvaruju na društvenim mrežama kao što su jutjuberi, influenseri, zatim internet klađenja i slično, kao i kod izdavanja nepokretnosti do 30 dana, tzv.stan na dan - objašnjavaju iz Poreske uprave.

Oni pozivaju građane da sami izmire obaveze pre pokretanja postupaka, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007 ili neposredno na šalterima "vaš poreznik" u filijalama Poreske uprave.

Pogledajte više