BRZO SE OPORAVLJAMO: Razgovor premijerke sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda

V. N.

12. 10. 2020. u 22:20

SRBIJA je zainteresovana za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i nakon isteka aktuelnog aranžmana. To je u ponedeljak, izjavila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, naglašavajući da ovakva saradnja najbolje promoviše našu zemlju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

Predsednica Vlade za vreme video-poziva sa Jan kes Martejnom / Foto Tanjug

Brnabićeva je putem video-linka razgovarala sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kes Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji Srbija ima sa ovom institucijom do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Prvi čovek delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da državi nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani ponovo mogli biti samo savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. Ukazujući na ovakve pokazatelje, istakao je da u narednoj godini očekuje još brži oporavak privrede.

- U narednoj vladi prioritet će biti program "Srbija 2025", jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti - istakla je premijerka. - Prema tome, planirana je još veća aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta. Naročito ohrabruje privredni rast sektora poljoprivrede, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Predsednica vlade istakla je da je značajna podrška i IT industriji, u kojoj vidi veliki potencijal i koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države. Naglasila je da je više nego jasno da naša ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku i nove tehnologije.

FISKALNA DISCIPLINA

SAGOVORNICI su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu. Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF, najavljeno je da će dogovori uskoro biti i konkretizovani, po završetku aktuelnog aranžmana.

Pogledajte više