VELIKA I BRZA ZARADA: Srbi su masovno sadili aroniju, ali sada je došlo do potpunog obrta na tržištu

B. PUZOVIĆ

28. 09. 2020. u 13:22

Zbog niske cene i neorganizovanog otkupa, u valjevskom kraju poslednjih godina nije podignut nijedan novi zasad aronije, koja je u ovom delu Srbije, punu deceniju, među poljoprivrednicima bila veoma popularna zbog, kako se smatralo, velike i brze zarade.

Foto privatna arhiva

Proizvođači ovog voća, koje se smatra veoma lekovitim, zbog toga su prinuđeni da aroniju prerađuju, a u svežem stanju prodaju je samo oni koji imaju manje plantaže.

Aronija se, ističu stručnjaci, veoma dobro prilagodila uslovima valjevskog kraja. Dobro podnosi niske temperature, otporna je na bolesti, u punom rodu daje više od 10 tona po hektaru. Marko Marković iz Jovanje gaji 700 sadnica aronije na 50 ari, godišnje bude od četiri do pet tona ploda.

- Jeste aronija dobra i lekovita, ali malo ljudi to ceni - kaže Marko Marković. - Trenutno je za ovo voće loše tržište, nema organizovanog otkupa, ali se snalazimo, aroniju plasiramo preko društvenih mreža, po nekoliko kilograma. Više nam odgovara da sve količine prodamo odjednom, po nižoj ceni, ali da novac dobijemo odmah. Ovako, ako neko kupi 200 kilograma za džem, ili sok, moramo da čekamo da proda svoj proizvod da bismo aroniju naplatili.

PRODAJA SA KUĆNOG PRAGA

INTERESOVANjA proizvođača za podizanje novih zasada aronije praktično nema, čak su u proteklim godinama i smanjene površine pod ovim voćem - ističe Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - U valjevskom kraju aronija se prodaje na malo, sa kućnog praga, a proizvođači koji imaju veći rod aroniju prerađuju u sokove, džemove, voćna vina, liker, ili plod lageruju u hladnjače i kasnije plasiraju na tržište.

Kada su počeli, kaže Marković, kilogram aronije koštao je od 800 do 1.000, a sada svega od 150 do 200 dinara.

- Da nije problem prodaja, mogli bismo i sa ovom cenom da se uklopimo, jer nema velikih ulaganja kao na početku, sem što platimo nadnicu beračima - dodaje Marković.

Inače, kada se aronija pojavila u Srbiji, cena za kilogram je išla i do 2.500 dinara. Danas, mnogi vlasnici zasada prodaju aroniju i za stotinak dinara, ukoliko kupac želi sam da je bere. Prerada se najviše isplati, jer litar čistog soka od aronije može da se naplati i 1.000 dinara.

Pogledajte više