KOMPANIJA "ASEKO" U SRBIJI NEGIRA TVRDNJE MARINIKE TEPIĆ: Ne dobijamo posao preko bratske veze

E. R.

24. 09. 2020. u 14:12

BORD direktora kompanije "Aseko" u Srbiji je juče povodom tvrdnje potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o toj firmi najavio da će "svoj ugled braniti pred svim nadležnim institucijama".

Foto Printskrin

Tepićeva je novinarima pokazala dokumenta kojima se, kako tvrdi, dokazuje da je firma "Aseko" Igora Brnabića, rođenog brata premijerke Srbije, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz državnog budžeta.

- Kao kompanija koja svoj poslovni ugled pažljivo gradi, oslanjajući se isključivo na zadovoljstvo svojih klijenata, svoj ugled od netačnih, zlonamernih, paušalnih optužbi branićemo pred svim nadležnim institucijama - navodi se u saopštenju ove firme.

- Ovu izjavu dajemo kako bismo zaštitili kompaniju "Aseko SEE", naše zaposlene i poslovanje od javnih optužbi kojima smo sada izloženi, a koje nam nanose štetu.

Ta kompanija je naglasila da se o njenom poslovanju iznose neistine i pored činjenice da su javno dostupni svi podaci o njenom poslovanju sa javnim sektorom.

- U poslovima i ugovorima koji su tema medijskih navoda, pored kompanije "Aseko SEE" učestvuje i dvocifren broj konzorcionih partnera, što je, takođe, i javno dostupan podatak - dodaju iz kompanije "Aseko". - Grupacija Asseco South Eastern Europe, u čijem je vlasništvu kompanija Asseco SEE u Srbiji, deo je "Aseko grupe" koja posluje u više od 55 zemalja, sa više od 27.000 zaposlenih, čije su članice izlistane na berzama u Varšavi i Tel Avivu i na američkoj NASDAQ Global Markets.

SPORNA I KANCELARIJA

MARINIKA Tepić je dodala da je nakon postavljenja Ane Brnabić za premijerku u junu 2017, već sledećeg meseca ubrzano otvorena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja po zakonu direktno odgovara njoj. Kako kaže, ta kancelarija je 15. novembra 2017. godine firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor od 180 miliona dinara.

U saopštenju stoji i da u Srbiji i regionu posluju 30 godina i imaju gotovo 700 zaposlenih, bave se inovacijama u IT sektoru, razvojem rešenja u oblasti digitalnog bankarstva, rešenjima za sektor telekomunikacija, energetike, komunalnih usluga i javni sektor.

- Više od decenije poslujemo s javnim sektorom i imamo uspešnu saradnju sa više od 20 institucija. Reč je o javnim procesima u kojima mogu da učestvuju sve zainteresovane strane i za koje postoje nadležne institucije i regulatori koji se bave ovim pitanjima, što potvrđuje da smo sve projekte dobili na osnovu stručnosti i rezultata koje postižemo kao jedna od najvećih IT kompanija u Evropi - navodi se u kompaniji.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je nakon obraćanja novinarima ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu navodni dokazni materijal predala toj instituciji, koji, kako je rekla, pokazuju poslovanje firme "Aseko" Igora Brnabića sa državnim firmama i institucijama.

Jovanović: Nema sukoba interesa

DIREKTOR vladine Kancelarije za IT Mihajlo Jovanović  (na slici) opovrgao je juče tvrdnje potpredsednice SSP Marinike Tepić i istakao da je kompanija "Aseko" na tenderu za izradu centralnog registra stanovništva dala najbolju ponudu i da u tom slučaju nema sukoba interesa. Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je Kancelarija za IT sprovela više od 90 postupaka javnih nabavki, da je sve transparentno i objavljeno na njihovom sajtu.

Foto Tanjug

- Od tih 90 ugovora samo taj jedan je sa kompanijom "Aseko" - rekao je Jovanović. - Kada smo otvorili ponudu na tenderu za centralni registar stanovništva, dobili smo informaciju da imamo samo dve ispravne ponude i da je najpovoljniju dala kompanija "Aseko", pri čemu je cena bila jedini kriterijum". Pošto je znao da je u toj evropskoj firmi jedan od direktora brat premijerke, Igor Brnabić, kontaktirali su Upravu za javne nabavke od koje je 14. novembra 2019. zatraženo da se izjasne da li može sa kompanijom "Aseko" da se zaključi ugovor. Uprava je konstatovala da je Kancelarija za IT samostalni državni organ, da predstavnica vlade nije predstanik tog organa, kao i da njen brat nema uticaja na donošenje odluka u konkretnom postupku, te da samim tim nema mesta primeni odredbi zakona koje uređuju materiju sukoba interesa.

Potpredsednik GO SNS Marko Đurić izjavio je juče da su napadi na članove porodice političkih neistomišljenika postali zaštitni znak dela srpske opozicije, i da to svedoči o njihovoj očajničkoj potrebi da u društvu stvore atmosferu sukoba i linča.

Pogledajte više