PROZORI PO DVE CENE: Mali broj banaka nudi građanime posebne kredite za energetsku efikasnost

B. Caranović

24. 09. 2020. u 16:18

PROCENjUJE se da gotovo 300.000 kuća u Srbiji nema termoizolociju, a ova domaćinstva prave su "mašine" za rasipanje energije!

Foto Ilustracija V. N.

Potrošnja ogreva i struje kod nas petostruko je veća nego u domaćinstvima Evropske unije.

Poslednjih godina i u Srbiji sve više se budi svest o energetskoj efikasnosti i uštedi na ovaj način. Bankari kažu, da baš u ovom periodu na kraju leta i pred početak grejne sezone, najviše je zainteresovanih za podizanje kredita za radove u kući koji se tiču uštede energije.

Dok pojedine banke nude posebne subvencionisane pozajmice baš za ovu namenu, većina banaka daje nenamenske gotovinske kredite i kredite za refinansiranje. Smatraju da je jednostavnije neuslovljavati klijente kako i gde da novac potroše.

UŠTEDA

TERMOIZLOCIJOM postiže se ušteda energije od najmanje 50 odsto, pa su i računi za struju niži. Osim što je povoljno za kućni budžet, dobro je i za životnu sredinu jer se smanjuje zagađanje. Gruba računica pokazuje da bi za ugradnju materijala kojima se postiže energetska efikasnosta kuće od 100 kvadrata trebalo od 6.000 do 8.500 evra. Za kuću od 100 kvadrata, za fasadnu izolaciju potrebno je od 2.000 do 3.000 evra. Još oko 3.000 do 4.500 evra koštaju kvalitetna PVC stolarija.

Sa druge strane, banke koje nude "energetske" pozajmice kažu da su baš ove namenske isplativije, imaju nižu kamatu, ali da postoji spisak proizvoda koje mogu tim novcem da kupe. Njihova prednost je, kako kažu, bespovratna pomoć koju isplaćuje Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD preko GEFF programa, u iznosu od 15 do 20 procenata od ukupnog iznosa investicije. Najčešće se koriste za adaptaciju stambene fasade, zamenu prozora ili vrata, nabavku opreme za grejanje ili termoizolacionog materijala, kupovinu fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvete...

Foto Ilustracija V. N.

- Sredstva koja se vraćaju kroz finansijski podsticaj nemaju unapred definisanu namenu - klijenti ih mogu slobodno koristiti za ostale potrebe svog domaćinstva - kažu bankari. - Kamatne stope variraju od 3,5 odsto za kupovinu novih električnih vozila i hibrida, do beskamatnih kredita za investiranje u solarne panele i stolariju.

NEOPHODAN SERTIFIKAT

OPREMA koja se može kupiti "energetskim kreditima"su energetski efikasni prozori, vrata, zastakljene površine, izolacija za krovove, podove i spoljne zidove, peći, kotlovi na biomasu ili gas, rasveta, solarni termalni grejači, toplotne pumpe na gas i struju, frižideri, klime, zamrzivači...

Proizvodi i proizvođači energetski efikasne opreme i materijala koji mogu biti predmet finansiranja, neophodno je da se nalaze u katalogu GEFF, što potvrđuje da tehnologija koja može biti predmet finansiranja poseduje sertifikat energetske efikasnosti.

Maksimalni period otplate kredita je od 83 do 95 meseci u zavisnosti od banke, a najviši predviđeni iznos tri miliona dinara. Kredit se odobrava bez naknade za obradu kreditnog zahteva.

- Osim što na ovaj način mogu da ostvare ekonomičnost u energetskom smislu, građani kreditima za energetsku efikasnost mogu da poboljšaju kvalitet i udobnost svog doma, uštede budžet kroz niže račune za energente, pritom čuvajući životnu sredinu - objašnjavaju u ovim filijalama.

- Kredit se može koristiti za kupovinu opreme i tehnologija koje omogućavaju energetsku efikasnost u okviru domaćinstva, kao i za sve troškove ugradnje. To se odnosi na troškove rada, materijala za ugradnju i pratećih elemenata neophodnih za korišćenje opreme koja doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti.

Da je leto udarni period za menjanje stolarije, termoizolaziju, radove na fasadi i krovu, kao i ostale poslove koji se tiču čuvanja energije, potvrđuju i majstori. Za promenu stolarije u kući od 100 kvadrata potrebno je kažu oko 3.000 evra, a isto toliko košta i fasadna izolacija.

Pogledajte više