ŠTA ZNAČI DOLAZAK DFC-a U SRBIJU: Beograd postaje finansijski centar regiona

E.B.T.

11. 09. 2020. u 12:43

DOLASKOM Američke razvojne agencije (DFC) Beograd će postati finansijski centar regiona, jer će se u prestonici Srbije odlučivati o velikim investicijama. Ovako potpredsednik Američke privredne komore, Ivan Miletić, ocenjuje najavljeno otvaranje kancelarije DFC.

Foto: D. Milovanović

- To je sjajna vest za Srbiju jer DFC ulaže u velike infrastrukturne projekte, zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što su žensko preduzetništvo - objašnjava Miletić. - Najavljen je dolazak delegacije već 21. septembra u Beograd, što znači da oni brzo žele da počnu sa poslom. Pretpostavljam da će ta delegacija već na početku krenuti sa razgovorom o tome kakvi bi ovo projekti mogli da budu.

DFC tradicionalno ulaže u velike infrastrukturne projekte, a u Vašingtonu je, kako Miletić navodi za televiziju Pink, već bilo govora o železničkom saobraćaju, o velikim projektima koji se tiču izgradnje pruga, što bi povećalo izvozne kapacitete Srbije i regiona.

- Oni ulažu i u zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što žensko preduzetništvo - ističe Miletić. - To je nešto što članice Američke privredne komore godinama podržavaju u Srbiji. Žene preduzetnice i mali biznis, to su poslovi koji su okosnica naše ekonomije.

On dodaje da će DFC kancelariju jedino imati u Beogradu, jer je Beograd postao centar regiona kada je u pitanju poslovanje.

- To će Beograd staviti na mapu i kao finansijski centar, ovde će se donositi ozbiljne odluke o velikim investicijama, to su stvari od velikog značaja - zaključuje Miletić.

Pogledajte više