NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa nepromenjena

B. Ca.

10. 09. 2020. u 14:39

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

Foto Z. Jovanović

 Očekuje se da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, a pre svega smanjenje referentne kamatne stope za jedan procentni poen u odnosu na nivo pre krize, doprineti povoljnim uslovima finansiranja privrede i građana i rastu njihovog dohotka.

Kako u NBS kažu, ekonomski oporavak naše privrede poleo je u maju i uglavnom bio brži od očekivanja, pa je prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini godine privredna aktivnost u Srbiji bila niža za oko 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

Inflacija je u julu iznosila 2 odsto međugodišnje, a prema oceni IO oko tog nivoa nastaviće da se kreće i u narednim mesecima. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.


 


 

Pogledajte više