DEBAKL PRETI "STANU NA DAN": Izdavanje apartmana u velikim gradovima, od unosnog biznisa do propasti

G. NOVAKOVIĆ

10. 08. 2020. u 13:00

NEKADA profitabilan biznis stanodavaca koji su nekretnine davali u dnevni najam, najčešće stranim turistima, ove sezone doživeo je potpuni debakl.

Foto Ž. Knežević

Broj rezervacija "stanova na dan" u Beogradu i Novom Sadu je prepolovljen u odnosu na isti period prošle godine. Dobrom posetom, od velikih gradova, može se pohvaliti jedino Niš.
Globalna pandemija virusa korona ugrozila je rad turističkih radnika. Velika većina rentijera sa zebnjom iščekuje razvoj situacije, kako bi na papir stavili isplati li im se da i dalje izdaju apartmane. Većina nade polaže u septembar.
- Posao je u Beogradu stao već početkom marta - kaže nam Nataša Jeličić iz agencije "Stan na dan". - Rezervacije koje smo imali za kraj marta i u aprilu su se ubrzano otkazivale i mi smo gostima vraćali depozite. U junu je situacija počela malo da se popravlja, međutim, novi nalet virusa naglo nas je presekao. Uzdamo se u septembar, u suprotnom, plašimo se zatvaranja firme.

POZAJMICE ZA LIKVIDNOST

MALA i srednja preduzeća i preduzetnici iz sektora turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika, koji su najviše pogođeni pandemijom, mogu da uzmu povoljne kredite za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj, rekli su nam iz resornog ministarstva. Predviđeni su krediti do pet godina, koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine. Kamatna stopa je jedan odsto godišnje.

Samo u Beogradu, popunjenost "stanova na dan" tokom maja bila je oko 20 odsto, u junu je zabeležen porast od 60 odsto, dok je u avgustu rezervisano samo 119 noćenja. Kada se uzme u obzir da je u istom ovom periodu avgusta prošle godine zabeleženo 700 noćenja, računica je obeshrabrujuća.
Cene izdavanja "stanova na dan" pale su u proseku 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, a za ceo jedan dan smanjen je i broj noćenja. Tako gosti na destinacijama širom Srbije borave u proseku dva dana.

KIRIJE

ONI koji se upuste u izdavanje "stana na dan" uglavnom nisu vlasnici objekta, već smeštajne jedinice iznajmljuju. Prema rečima Nataše Jeličić, iskustvo pokazuje da su pojedini hotelijeri otkazali stanove, a onima koji još rentiraju vlasnici su opraštali kirije za prethodne mesece.

Prema podacima koje smo dobili sa portala "Apartmani Beograd", a u čijoj ponudi se nalaze i "stanovi na dan" za sever zemlje, u Novom Sadu situacija je ista kao i u glavnom gradu. Beograd i Novi Sad su hendikepirani od početka, budući da mnogo ljudi u njima živi i trenutno nisu privlačni za posetu. Uz to, bili su i žarišta virusa.
Da ipak nije sve tako crno, svedoči i svetli primer iz Niša. Kamenički vis, Niška banja, Suva planina, privukli su goste u ovaj grad. Prema rečima Nikole Radovanovića, jednog od vlasnika apartmana, izgleda da su imali sreće.
- Radili smo sve vreme od kada je počela epidemija - kaže Radovanović. - Poslovno i turistički, gosti dolaze najviše iz Beograda i Novog Sada. Očekivali smo da ove godine bude još bolje nego prošlog leta, ali ne možemo da budemo nezadovoljni.

Pogledajte više