PREDOMIŠLJANJE I DO POČETKA OKTOBRA: Rok za odbijanje moratorijuma ističe danas, ali neke odluke možete da donesete i narednih dana

V.N.

10. 08. 2020. u 13:38 >> 13:38

ROK do kada građani zvanično mogu da se izjasne protiv moratorijuma na otplatu kredita ističe danas.

Foto N. Fifić

Odlukom Narodne banke Srbije je, međutim, svim dužnicima omogućeno da se predomisle u bilo kom trenutku tokom naredna dva meseca, odnosno do prvih dana oktobra i da odbiju plan odlaganja otplate pozajmica koji su im banke ponudile, a time i da izbegnu dodatne troškove.

Finansijski stručnjak Dušan Uzelac napominje da bi trebalo dobro da promisle šta im se isplati.

- Odlaganje će dobro doći ljudima koji su ostali bez posla, da premoste taj period i da ne duguju banci, jer bi bez moratorijuma mnogi trpeli posledice zbog kašnjenja u plaćanju kredita - objašnjava Uzelac. - Druga kategorija su ljudi koji su i uz redovna primanja pristali na pauzu, a oni sada imaju prividni višak prihoda. Neki će time poklopiti stare dugove ili dozvoljeni minus, što je dosta dobra odluka, jer se tako pozajmica sa velikom kamatom isplaćuje, a praktično se dug prebacuje na stambeni ili potrošački kredit sa značajno povoljnijom kamatom.

Svi oni koji se dvoume da li da koriste ovaj zastoj u otplati, do oktobra banci ne moraju ništa da daju. Bez obzira na to kada su odbili moratorijum, klijenti će dobiti dve mogućnosti za plaćanje rata.

Svaki dužnik će na jesen imati mogućnost, u roku od sedam dana, da izmiri sve obaveze koje su bile obuhvaćene moratorijumom, za avgust i septembar - i glavnicu i redovnu kamatu. Druga opcija je da izmiri samo redovnu kamatu za dva meseca, a da mu se plaćanje glavnice pomeri na kraj otplate. U oba ova slučaja dužnik će, praktično, koristiti moratorijum, odnosno pauziraće rate, ali mu neće biti uvećane za iznos kamate za avgust i septembar, ako ih izmiri u oktobru.

Ako se dužnik odluči da u oktobru namiri i avgustovsku i septembarsku ratu, to znači da bi ipak trebalo da tokom trajanja moratorijuma odvaja ovaj iznos novca, jer mu stiže i rata za tekući mesec.

MANjE INTERESOVANjE

PRVI moratorijum odbilo je svega šest odsto dužnika. Stručnjaci smatraju da će u novom krugu povlastica koje banke nude biti mnogo manje interesovanje građana. Naročito će o zastoju u otplati razmisliti korisnici dozvoljenog minusa, jer mnogi nisu razumeli da se i kamata za ove pozajmice odlaže, a samim tim posle i dodatno uvećava.

Druga opcija je za neke povoljnija - da dužnik po isteku moratorijuma plati samo kamatu koja bi mu sledovala tokom avgusta i septembra. Koliko ona tačno iznosi, svaki dužnik može da vidi u svom otplatnom planu, gde je jasno razgraničen iznos koji se svakog meseca plaća na ime glavnice duga, i iznos koji se plaća na ime kamate.

U tom slučaju, dužniku neće biti uvećane preostale rate na ime kamate, a dobiće dva meseca duži otplatni rok, uz redovnu, ugovorenu kamatu.

Pogledajte više