ZA STRUJU IZ VODE 400 MILIONA EVRA: Projekti koji povećavaju energetsku sigurnost Srbije

E.B.T.

20. 02. 2024. u 16:25

U narednom periodu ćemo uložiti oko 400 miliona evra u revitalizaciju hidroelektrana „Potpeć“, „Vlasinske“, „Bistrica“ i „Đerdap 2“ kako bismo im produžili vek i povećali snagu. „Elektroprivreda Srbije“ će u prvoj polovini naredne godine završiti i vetropark „Kostolac“ što je izuzetno važna prekretnica u poslovanju našeg najvećeg preduzeća, jer će ovo biti prvi EPS-ov projekat iz energije vetra.

Foto S. M. Jovanović

Ovo je danas istakla resorna ministarka Dubravka Đedović tokom sastanka sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, sa kojim je razgovarala o ključnim pitanjima saradnje dve države u oblasti energetike. Na sastanku su istaknuti važni projekti i inicijative, uključujući modernizaciju prenosne mreže, potencijalnu saradnju u hidro-sektoru i diversifikaciju izvora snabdevanja gasom. Ministarka je naglasila uspeh prošlogodišnjih aukcija sprovedenih digitalizovano i u skladu sa EU standardima, što je rezultiralo gotovo potpunom raspodelom kapaciteta.

Bilo je reči i o malim modularnim reaktorima, kao izvoru bazne energije u energetskoj tranziciji. Đedović Handanović je navela da je neophodno razmotriti alternative koje će obezbediti energetsku stabilnost u procesu zelene tranzicije i zadovoljiti rastuće potrebe Srbije za energijom u godinama koje dolaze.

Košar je istakao podršku Francuske u ostvarivanju energetske tranzicije u Srbiji.

-Francuska i naša energetska preduzeća su partneri Srbije na putu energetske tranzicije – rekao je ambasador. - Znamo za ambiciozne ciljeve koje ste definisali kroz INEKP i spremni smo da podržimo projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da pružimo tehničku podršku kroz razne projekte, razmenu znanja i iskustva.

Pogledajte više