NOVA STOLARIJA ZA JOŠ 150 DOMAĆINSTAVA: Ministarka uručila ugovore građanima na Paliluli

E.B.T.

27. 12. 2023. u 14:44

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na Paliluli, a za subvencije je na ovoj beogradskoj opštini obezbeđeno više od 17 miliona dinara.

FOTO: Grad Zrenjanin

- Palilula je peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava, a ugovora je ove godine bilo koliko u prethodne dve godine zajedno – rekla je ministarka. - Javni poziv na Paliluli će biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva.

Ona je pozvala građane da nastave da se prijavljuju i istakla da je društvo kroz veće subvencije bliže ostvarivanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti i da je veoma važno da beogradske opštine budu redovni učesnici na javnim pozivima. Prema njenim rečima, do sada je u Srbiji oko 2.000 građana, u više od 30 opština i gradova, dobilo ugovore, od čega je u Beogradu oko 330, i oni mogu da počnu sa radovima.

- Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da oko 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama – istakla je ministarka. - Takođe, za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, biće produžen javni poziv do početka februara, u okviru posebnog programa, koji država takođe finansira.

Oko 500 zgrada, sa blizu milion kvadratnih metara, kako dodaje, biće obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji. Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

MAKSIMALAN POPUST ISKORISTILA SKORO TREĆINA POTROŠAČA

MINISTARKA Dubravka Đedović Handanović je ocenila da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati svoj doprinos da imamo dovoljno energije, zdravu životnu sredinu i da je sačuvamo i za buduće generacije. Jedan od načina da to uradimo jeste da smanjimo potrošnju energije. Država se potrudila da to bude lakše i na različite načine podstičemo štednju, kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije.

-Čak 30 odsto domaćinstava je u oktobru iskoristilo maksimalan popust od 40 procenata za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje – rekla je ministarka.

Pogledajte više