MOSKVA SE UBRZANO UDALJAVA OD ZAPADNIH VALUTA: Dedolarizacija u rusko-kineskoj trgovini skoro završena

Novosti online 21. 10. 2023. u 13:55

UDEO obračuna u rubljama i juanima u spoljnoj trgovini Rusije porastao je na skoro 70 odsto pošto se Moskva ubrzano udaljava od zapadnih valuta, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov.

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Dedolarizacija ruske trgovine sa Kinom je skoro završena, rekao je ministar. "Naša trgovina se restrukturira. Ako posmatramo trgovinske pokazatelje zemlje u celini, 68 odsto naše trgovine se odvija u rubljama i juanima, dok se 95 odsto naše trgovine sa Kinom obračunava u rubljama i juanima. Rešeno je pitanje kanala za plaćanje", rekao je Rešetnjikov novinarima u Pekingu.

Nedavni podaci Ministarstva za ekonomski razvoj pokazuju da je juan prestigao dolar u uvoznim obračunima Rusije sa Kinom 2022. Kineska valuta se od tada koristila u ruskoj trgovini sa Mongolijom, Tajvanom, Filipinima, Malezijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tajlandom, Japanom, Tadžikistanom i Singapurom.

Promene odražavaju udaljavanje Rusije od transakcija u valutama "neprijateljskih zemalja" u uslovima sankcija, navodi RT internešenel.

Rešetnjikov je takođe dao svoju procenu rusko-kineskog trgovinskog prometa, predviđajući da bi on mogao da premaši cilj od 200 milijardi dolara i da do kraja ove godine dostigne oko 220 milijardi dolara.

(RT Balkan)

Pogledajte više