NEMA SE PARA ZA NOVE PROJEKTE: Nemački građevinski sektor pred potpunim kolapsom

Novosti onlajn

11. 09. 2023. u 22:22

NEMAČKI građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je čelnik nemačkog udruženja privrednika(ZDH).

Foto: Shutterstock/canadastock

- U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da pritisne kočnicu - izjavio je Jorg Ditrih, šef ZDH, nedeljnom izdanju „Bilda“.

- Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključan je za zanate i ovom sektoru preti potpuni kolaps - rekao je Ditrih.

Razrađivali su se projekti koji su godinama dogovoreni i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo, rekao je on i dodao:

"Ako vlada ne preduzme mere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta".
Dok je vladajuća koalicija govorila o deregulaciji, nije radila ništa, rekao je on.

- Propisi ostaju jednako složeni, a dogovoreni programi subvencija samo su kap u moru - zaključio je Ditrih, preneo je Seebiz.

Visoke cene i povećane kamatne stope pogodile su tražnju u tom sektoru, a posebno su pogođene nekretnine. Ministarka građevinarstva Klara Gejvic predložila je fiskalne mere za podsticanje stanogradnje.

Ditrih je pre mesec dana izdao slično upozorenje i pozvao na plan delovanja. Treba okupiti sve igrače, uključujući kreditore, stambeni sektor, građevinski sektor, privrednaudruženja i nadležna ministarstva, rekao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: JEZIVE SCENE IZ ATINE - Poplavljena metro stanica

Pogledajte više