RUSKI GAS U EVROPU SAMO PREKO SRBIJE? Mađari usmereni na "Turski tok" posle najave blokade iz Ukrajine

E. Božić Talijan

22. 08. 2023. u 12:07

SUDEĆI prema najavama zvaničnika iz Ukrajine, do kraja sledeće godine EU bi mogla da ostane bez tranzitne rute za ruski gas koja prolazi kroz tu zemlju. U tom slučaju, jedini gasovod koji bi još uvek isporučivao ovaj energent iz Rusije u Evropu bio bi krak "Turskog toka", odnosno "Balkanski tok", koji ide preko naše teritorije i snabdeva Srbiju i Mađarsku.

Foto: Shutterstock

O tome su proteklog vikenda u Budimpešti razgovorali predsednik Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban. Njihov ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je u nedelju da je Srbija potvrdila da će moći da pojača tranzit ruskog gasa ka Mađarskoj ako se zatvori ruta kroz Ukrajinu. Srpski analitičari ocenjuju da je to vrlo povoljno, jer "Balkanski tok" ima kapacitet da isporuči više ovog energenta ka susedu, kao i da će nam to doneti veću količinu novca od tranzitne takse. A, osim Mađarske, za ruski gas su zainteresovane i Austrija i Slovačka. Kako je Sijarto objasnio, većina isporuka plavog goriva iz Rusije upravo "Turskim tokom" stiže do njihove zemlje.

- Čuli smo prethodnih dana da Ukrajina želi da raskine prethodno zaključen sporazum o tranzitu gasa sa Rusijom - rekao je Sijarto. - Predsednik Vučić jasno je stavio do znanja da ukoliko Mađarska želi da poveća količinu gasa koja stiže preko Srbije, Srbija može da obezbedi neophodan kapacitet za ovu namenu.

Vučić je rekao da je sa Orbanom dogovorio kako da dve zemlje u slučaju opasnosti po energetsku bezbedost reaguju i zaštite svoje interese. On je naveo da su razgovorali i o smeštajnim kapacitetima za gas za Srbiju u Mađarskoj i zahvalio na pomoći.
Do dogovora dve zemlje o mogućnosti preusmeravanja isporuka ruskog gasa za Mađarsku na "Turski tok" došlo je nakon što je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio prošle srede da Kijev neće pregovarati sa Rusijom o obnovi ugovora o tranzitu tog energenta preko njihove teritorije, koji ističe u decembru 2024. godine. On je ocenio i da će sledeća godina pokazati da li Evropa uopšte može da funkcioniše bez ruskog gasa.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas podseća da je kapacitet našeg kraka gasovoda 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. Srbija troši oko 2,5 milijarde kubika.

- Ostalo su slobodni kubici koji mogu da idu ka Mađarskoj - kaže Vuletić. - Naša zemlja je sigurna, mi imamo dovoljno rezervi i kapaciteta da više gasa isporučimo ka Mađarskoj. To je vrlo povoljno i zato što će našoj zemlji doneti više sredstava od tranzitne takse. Za ruski gas iz "Turskog toka", osim Mađara, zainteresovane su Austrija i Slovačka.

Nedavno je Vučić rekao da imamo uskladišteno oko 620 miliona kubika gasa u "Banatskom Dvoru" i Mađarskoj i ocenio da su naše rezerve dobre. Sijarto je najavio i da će zajednička kompanija naše dve zemlje za trgovinu gasom početi da radi u septembru. Preduzeće "Serbhungas" osnovali su "Srbijagas" i mađarska državna firma MVM. Kako su ranije objasnili iz resornog ministarstva, cilj ove kompanije je unapređenje snabdevanja energentom i postizanje povoljnijih cena i bolje dostupnosti za naše građane i privredu. Baviće se trgovinom gasom u našoj zemlji i regionu.

Podsetimo, zbog sankcija koje je Zapad uveo Moskvi, u nastojanju da joj uskrati profit od energenata, smanjeno je snabdevanje Evrope ruskim gasom. To je prošle godine dovelo da energetske krize, podstaklo inflaciju i podiglo troškove života širom evropskog kontinenta. Većina ruta za dopremanje ruskog plavog goriva je zatvorena, i snabdevanje "Severnim tokom" je onemogućeno zbog diverzije. Ukrajinski gasovod, koji radi smanjenim kapacitetom, jedini je, osim "Turskog toka", koji je nastavio da prenosi plavo gorivo iz Rusije.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nedavno je ocenio da će svi pravci snabdevanja gasom uskoro ići u obrnutom smeru od dosadašnjeg, umesto iz Austrije, ići će od terminala u Grčkoj, preko Bugarske, Srbije i Mađarske za srednju Evropu. Prema njegovim rečima, to su potpuno novi izvori gasa, novi snabdevači i nova proizvodnja. Iz pravca Bugarske, kako dodaje, biće sve više gasa, naročito imajući u vidu da je Azerbejdžan proširio proizvodnju. On je naveo da se otvaraju nove tehničke mogućnosti za Srbiju.

- Krajem oktobra će biti gotova interkonekcija između Srbije i Bugarske, a između Grčke i Bugarske je završena - kaže Bajatović. - Potpisan je ugovor u vezi sa izgradnjom gasovoda prema Makedoniji, bili smo i u Azerbejdžanu i znamo šta možemo da radimo. Pričali smo i sa Amerikancima i sa Katarom, tu će biti prisutni i novi trgovci, i novi pravci snabdevanja gasom.

VISOKE CENE DO 2027. GODINE

GAS na holandskoj berzi TTF, koja je referentna za evropsko tržište, juče se prodavao po ceni od 38,78 evra po megavat-satu. U periodu od 2008. do 2021. godine u proseku je koštao oko 19,40 evra. Berlin očekuje da će cene ovog energenta ostati visoke najmanje do 2027. godine. Analiza njihovog ministarstva ekonomije pokazala je da bi moglo doći do povećanja na veleprodajnim tržištima na oko 50 evra po megavat-satu u narednim mesecima.

Pogledajte više