VESIĆ OBIŠAO RADOVE: Pri kraju obnova puta Kokin Brod – Priboj, gradiće se brza saobraćajnica do Duge Poljane

Novosti online 14. 08. 2023. u 12:11

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji puta Kokin Brod – Pribojska banja – Priboj, na kojem se obnavlja poslednjih 2,4 od ukupno 25 kilometara.

Foto: Ministarstvo

On je najavio obnovu magistralnog puta od Čajetine do Priboja, kao i brzu saobraćajnicu od Nove Varoši do Duge Poljane, koja će taj deo spojiti sa budućim auto-putem ka Crnoj Gori.

- Ovih 2,4 kilometra je poslednji deo puta prema Pribojskoj banji, od ukupno 25 kilometara, čiju je obnovu pre nekoliko godina obećao predsednik Aleksandar Vučić. Kada budemo završili i ovaj deo puta prema Kokinom Brodu i Priboju, Pribojska banja će konačno dobiti pravi put koji će omogućiti da bude atraktivnija i privuče više turista - rekao je Vesić.

Istakao je da je obnova poslednje deonice jedan od najzahtevnijih zadataka na obnovi celog puta, jer se upravo tu nalazi veliko klizište.

- Sada se postavljaju šipovi, na dubini do 16 metara, kako bi se klizište zaustavilo, put bio stabilan i trajan i kako bi se izbegle nesreće - pojasnio je ministar.

Dodao je da na celom putu postoje dva klizišta, koja će biti regulisana, a rade se i dva mosta na toj trasi.

- Na ovaj način pokazujemo koliko nam je važno da razvijamo svaki deo Srbije, a Priboj i Pribojska banja to zaslužuju - rekao je Vesić.

On je najavio i obnovu magistralnog puta od Čajetine do Priboja, koji je sada u lošem stanju.

Foto: Ministarstvo

- U septembru krećemo u rekonstrukciju magistralnog puta prema Crnoj Gori u delu koji najlošije izgleda, od obilaznice oko Zlatibora, 15 kilometara prema Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju - kazao je Vesić.

Istakao je i da će se na zahtev predsednika Vučića raditi projekat brze saobraćajnice Nova Varoš – Duga Poljana, kao izlaz na auto-put ka Crnoj Gori.

- Tako će Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica biti povezani sa auto-putem, kako bi ovaj deo Srbije živeo bolje i dodatno se razvijao. Time ćemo obezbediti da Prijepolje, Priboj i Nova Varoš ne ostanu ‘slepo crevo’, već da budu povezane na auto-put, čime ćemo omogućiti više investicija i razvoj turizma - rekao je Vesić.

Direktor preduzeća “Putevi Užice”, koje izvodi radove na putu Kokin Brod – Priboj, Vladan Stamenić, rekao je da već imaju mnogo iskustva u zahtevnim projektima, kakva je sanacija velikog klizišta kod Priboja.

- Raspolažemo potrebnom tehnikom i mehanizacijom, velikom mašinom teškom 120 tona, koja je u stanju da izvede bušenje šipova na ovako velikom prečniku, na dubinu do 16 metara. Šipovi su prečnika 1,2 metra i kada se neko klizište sanira na ovakav način, to je potpuno trajno, večno. Kada se ovo jednom uradi, to je za sva vremena - objasnio je Stamenić.

Zahvalio je ministru Vesiću jer se, kaže, otkako je on došao na čelo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, radi sve više ovakvih projekata.

Pogledajte više