ŠPANSKA MINISTARKA FINANSIJA: Kandidat za šefa Evropske investicione banke

Tanjug

12. 08. 2023. u 00:45

ŠPANSKA vlada predložila je svoju ministarku finansija Nadiju Kalvino za kandidata za šeficu Evropske investicione banke (EIB), preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz španske vlade.

Foto Tanjug/AP

-Ona ima snažne rezultate i veliko iskustvo u relevantnim oblastima za ovu poziciju, kao što su finansije i budžetiranje, finansijska regulativa, ekonomska politika, digitalizacija, makroekonomske analize i predviđanja, politika konkurencije i trgovina, saopštio je zvaničnik.

Kalvino obavlja funkciju ministarke finansija Španije od 2018, a takođe predsedava i Međunarodnim monetarnim i finansijskim komitetom u okviru Međunarodnog monetarnog fonda, a pre nego što je postala članica valde, 12 godina bila je viša menadžerka Evropske komisije.

Rojter navodi da njeno imenovanje za kandidaturu ima “punu podšku” španskog premijera Pedra Sančesa, a ako bude izabrana, ostaće ministarka do kraja godine.

Pored Kalvino, kandidatkinja je i šefca EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager, poznata po represivnim akcijama i ogromnim kaznama izrečenim velikim tehnološkim kompanijama zbog nekonkurentnih praksi.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pogledajte više