NEDOPUSTIVE BLOKADE: PKS traži da se omogući nesmetan rad otkupljivačima malina

E.B.T.

27. 07. 2023. u 16:46

PRIVREDNA komora Srbije (PKS) ocenila je da su nedopustive blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

OTKUP Zdravi plodovi ukinuli klasiranje, Foto Bačkopoljski malinari

 Posle hitnog sastanka sa predstavnicima najvećih otkupljivača malina, koji je danas održan u PKS, upućena je molba svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju ovo voće.

-Dogovor proizvođača i otkupljivača jedini je način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu – naglašavaju iz ove organizacije. - PKS će uputiti molbu resornom ministarstvu da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline u narednom periodu.

Da bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, kako dodaju, PKS će od avgusta 2023. godine na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu, sa ciljem da svi proizvođači i otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline.

Pogledajte više