PROVERAVAĆE SE IMA LI TEDESKI KARTEL KAFE: Komisija još nije dobila zahtev "Atlantik grupe"

S. B. 25. 05. 2023. u 10:41

PRVI kupuje drugog. Tako se može sumirati najava hrvatske "Atlantik grupe", u vlasništvu hrvatskog biznismena Emila Tedeskog da će kupiti "Štraus Adrijatik". Time će se većina brendova kafe u Srbiji objediniti pod jednom "kapom". Potrošače, međutim, najviše zanima hoće li im većinski položaj na srpskom tržištu kafe omogućiti da lako diktiraju cene i to - naviše. Stručnjaci poručuju da ne treba da strepe od poskupljenja.

Foto: Shutterstock

Da bi se 40,5 miliona evra vredna transakcija i obistinila, potrebno je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, ali i hrvatskog antimonopolskog tela. Zahtev našoj komisiji, međutim, još nije stigao. Na pitanje "Novosti" da li će "Atlantik grupa" dobiti odobrenje, s obzirom na to da je njihova analiza od pre dve godine pokazala da učešće ove dve kompanije na tržištu, od 2013. do 2020. godine, nije padalo ispod 80 odsto, odgovorili su da ne smeju da daju takve procene.

- Komisija za zaštitu konkurencije ne može da prejudicira svoje odluke kao i da daje procene o stanju konkurencije na određenom tržištu kao o njegovoj strukturi mimo sprovedenog zakonom propisanog postupka bilo za odobravanje koncentracije, utvrđivanje postojanja povrede konkurencije ili sprovedene sektorske analize stanja konkurencije na tom tržištu - kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije. - Do momenta prijema vašeg pitanja, Komisiji nije podneta prijava koncentracije učesnika na tržištu koje ste naveli.

Zakon o zaštiti konkurencije kaže da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije ili njegovom delu, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

U Privrednoj komori Srbije napominju da je još rano za ozbiljne analize, ali veruju da potrošači neće trpeti.

- Mislim da neće ništa spektakularno desiti - kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS. - Najveći kupuje drugog po veličini. Treba najpre sačekati odluku Komisije za zaštitu konkurencije. Brendovi će se zadržati. Cenovna politika ne bi trebalo da se promeni. Firme u tom sektoru, inače, uvek idu postepeno u poskupljenja. Nekad i na svoju štetu. Niko ne voli da poskupljuje proizvode, jer to znači pad tražnje. Ne bih to očekivao. S druge strane, tek kada čujemo detalje videćemo da li postoji prostor za uštedu. Ukoliko se ujedine transport i logistika, ukoliko bi cene pale, to bi moglo da se odrazi na poslovanje preostalih manjih igrača na tržištu. Ali to još ne znamo. Svakako ostaju brendovi i ne očekujemo nikave velike promene.

S. B. - J. Su.

Raspon tržišta

POJEDINI stručnjaci nagoveštavaju da bi tržište kafe moglo da se posmatra objedinjeno sa drugim sličnim proizvodima, ne samo u odnosu na tursku kafu. Tu bi mogli da se uvrste espreso, instant, napici sa mlekom... U tom slučaju bi učešće ove dve kompanije, kada se u obzir uzmu ozbiljniji proizvođali "nesa" i drugih vrsta napitaka, moglo i da padne.

Pogledajte više