ZAJEDNO JAČI U TRGOVINI: Zemlje Zapadnog Balkana konkurentnije udružene

S. B. 16. 05. 2023. u 23:49

ŠEST ekonomija Zapadnog Balkana mogu da postanu konkurentije i rastu brže ukoliko prodube trgovinske veze, istakli su partneri tokom konferencije o unapređenju kapaciteta koja je održana danas u Beogradu.

Foto arhiva

Konferenciju su organizovale Grupa Svetska banka, USAID i Vlada Švajcarske koju predstavlja Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove, koji zajedno pružaju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana u jačanju njihovog institucionalnog kapaciteta, protokola i procedura kako bi prekogranični protok robe bio lakši, brži i bezbedniji.

- Regionalna ekonomska integracija kroz trgovinu i povezanost ostaje ključni pokretač ekonomskog rasta i zajedničkog prosperiteta za Zapadni Balkan - rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju. - Ona može da pomogne regionu da udruži nacionalne resurse, dostigne ekonomiju obima i stvori privlačnije i konkurentnije ekonomsko okruženje. Reforme na nivou pojedinačnih zemalja su važne, ali koordinacija investicija i reformi širom regiona uvećaće ekonomsku dobit.

Podrška je deo komponente za unapređenje kapaciteta u okviru Savetodavnog Projekta olakšavanja trgovine na Zapadnom Balkanu, koji je zamišljen da olakša regionalnu trgovinsku harmonizaciju i integraciju. Projekat pruža podršku zemljama učesnicama da digitalizuju usluge, poboljšaju praksu upravljanja rizikom za izvoz robe i uspostave zajedničke granične punktove radi ubrzavanja carinskog pregleda.

Pogledajte više