SJAJNE VESTI ZA ANKARU: Turska će biti zahvalna Rusiji

Novosti online 10. 05. 2023. u 21:41

TURSKA će Rusiji račun za prirodni gas od 600 miliona dolara platiti na odloženo do 2024. godine, prenosi "Rojters", pozivajući se na dva izvora i navodeći da je to prvo odlaganje plaćanja prema sporazumu objavljenom prošle nedelje.

Foto: AP

Dogovor koji naglašava produbljivanje veza između Ankare i Moskve, kako ova agencija saznaje, podrazumeva da Turska može Rusiji do sledeće godine da isplati do 4 milijarde dolara duga za energente.

Turci, naime, u velikoj meri zavise od uvoza energenata, a Rusi su njihov najveći snabdevač.

Sporazum o plaćanju gasa, koji je obnarodovao turski ministar energetike Fatih Donmez prošle nedelje, i kojim se Ankari dozvoljava da odloži plaćanje energije do određenog iznosa, prema Rojtersu, navodno ublažava pritisak na turske devizne rezerve. One su, dodaje se, iscrpljene "neortodoksnom ekonomskom politikom" koja je imala za cilj da podrži liru, i rastom cena energenata nakon specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Neimenovani sagovornik agencije tvrdi i da bi Turska, u zavisnosti od kretanja cena energije, u narednim mesecima mogla da odloži i dalje takve isplate.

Rusko i tursko ministarstvo energetike, kao ni njihove energetske kompanije "Gasprom" i "Botas", Rojtersove informacije nisu komentarisale.

Turski račun za uvoz energije dostigao je rekordnih 100 milijardi dolara 2022. godine, a u do februara je Ankara iz Rusije uvezla 39 odsto od ukupno 53,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

"Sporazum naglašava veze između Rusije i Turske, a bliskost predsednika Vladimira Putina i Tajipa Erdogana omogućava im česte razgovore o pitanjima koja se kreću od energetike do ratova u Ukrajini i Siriji", ocenjuje "Rojters", podsećajući na blisku saradnju dve zemlje u različitim oblastima.

Sve bolji odnosi država, takođe su, kako dodaje agencija, izazvali zabrinutost Zapada da se Turska udaljava od svojih NATO veza, iako Ankara tvrdi da ostaje verna NATO-u, ali treba da uravnoteži svoje odnose.

(RT Balkan)

Pogledajte više