CENA LUKOVINE ŠOKIRALA POTROŠAČE: U ponudi brojni prozivodi za farbanje jaja, neki su papreni

E.B.T.

13. 04. 2023. u 14:59

UOČI predstojećeg Uskrsa tezge na pijacama i rafovi u radnjama puni su različitih vrsta jaja i proizvoda za njihovo farbanje. Poslednjih godina je sve popularniji starinski način bojenja lukovinom, ali je njena cena neprijatno iznenadila građane. U jednom trgovinskom lancu 30 grama ljuske od luka košta, čak, 250 dinara. Ta količina je namenjena za farbanje 30 jaja.

privatna arhiva

Ako je za utehu, pakovanje istog proizvođača na popustu u drugim marketima može da se nađe i za 200. Najpovoljnija je ponuda na zelenim pijacama, gde se kesa lukovine prodaje duplo jeftinije, za 100 dinara.

Potrošači su nezadovoljni paprenom cenom i smatraju da je trebalo sami na vreme da se pripreme, jer bi za te pare imali i luk i ljuske. Prethodnih godina je za isti novac moglo da se dobije više i jednog i drugog, nego sada. U međuvremenu je i luk poskupeo, pa kilogram košta uglavnom od 170 do 200 dinara.

Građani sa kojima smo razgovarali ističu da je sve skupo, ali žele da im uskršnja trpeza bude šarena i bogata, pa ne štede. Većina se opredeljuje za farbanje jaja veštačkim bojama, jer im je to jednostavnije. One su i isplativije, mada prirodni način bojenja ima svojih prednosti.

Veštačke boje se u trgovniskim lancima prodaju po povoljnijoj ceni nego na pijačnim tezgama. Kesica farbe za 10 jaja košta pet dinara. Mnogi su zadovoljniji gel-bojama, a jedno pakovanje za 20 do 25 jaja prodaje se od 150 do 210 dinara. Nedavno se u pojedinim marketima pojavila ova vrsta farbe od novog proizvođača, koja je namenjena za 60 jaja. Sadrži četiri boje, a na akciji se može naći za 117 dinara. I to je, verovatno, najpovoljnija ponuda. Na pijačnim tezgama gel farba košta uglavnom 200 dinara, a kesica boje pet dinara.

privatna arhiva

PRAZNIČNO: Gorica Marković iz Gornje Trnave

ŠARENA GORIČINA TEZGA

GORICA Marković iz Gornje Trnave u Topoli već 30 godina, na jednoj beogradskoj pijaci, uoči Uskrsa, donosi jaja koja sama farba i prodaje ih. Njena tezga se šareni od boja, a u ponudi su sve vrste, od kokošijih do guščijih i morkinih.

- Sutra donosim ceo asortiman, trebalo je tada da dođete - kaže naša sagovornica. - Stalne mušterije ih kupuju, nema problema sa potražnjom.

Cene jaja imaju veliki raspon, a na beogradskim pijacama kokošija se prodaju uglavnom od 18 do 25 dinara, u zavisnosti od veličine. Bela, koja su posebno tražena pred Uskrs, jer se boja najbolje "prima", koštaju od 20 do 30. Rekorder su guščija i morkina jaja, za koja treba izdvojiti 200 dinara. Kod proizvođača Dragana J. iz Valjeva jedno kokino jaje prilično je skupo i košta 40 dinara, ali, kako ističe, nema problema sa potražnjom.

- Stalne mušterije kupuju, ostalo mi je još samo 200 komada - kaže naš sagovornik koji prodaje na jednoj beogradskoj pijaci. - Oni znaju da su to kvalitetna jaja od kokošaka koje kljucaju po dvorištu.

Drugi proizvođač, koji u ponudi ima i sitnija i krupniji po ceni od 18 do 25 dinara, kaže da potrošači pazare i gunđaju, ali da je navikao, jer tako rade već godinama. U nekim trgovinskim lancima na akciji mogu da se nađu najjeftinija obična kokošija po ceni od 16, a najskuplja su uglavnom 30 dinara.

Mnogi nemaju vremena, pa se odlučuju da na pijačnim tezgama kupe bojena i ukrašena jaja. U ponudi su sve vrste, a obična od koke se uglavnom prodaju za 80 dinara. Jaje šarano perom sa voskom može da se nađe i za 40 dinara, ali ide i do 100 dinara. Ofarbano guščije i morkino košta 250 dinara. U trgovinskim lancima varira i cena uskršnje pšenice. Prodaje se za 270 dinara, ali na akciji se može naći i za 240 dinara.

Pogledajte više