EVROPLJANI VEĆ DRHTE OD SLEDEĆE ZIME ZBOG CENE GASA: Trzavice Zapada se ne smanjuju, zabrinutost i zbog zaliha

Novosti onlajn

12. 04. 2023. u 07:36

EVROPSKO tržište prirodnog gasa pokazuje znake trajne zabrinutosti oko zaliha goriva sledeće zime, iako se trenutne trzavice smanjuju, piše "Blumberg".

Foto N. Fifić

Dok se kratkoročni ugovori smanjuju kako vreme postaje toplije, decembarski fjučersi - najskuplji ugovori za ostatak godine - porasli su za oko 9 odsto u poslednje dve nedelje.

To pokazuje da zabrinutost zbog druge zime u Evropi bez normalnog snabdevanja gasom iz Rusije, koja je nekada bila njen najveći dobavljač, tek treba da nestane. Velike zalihe i prigušena potražnja za sada drže kapak na skokovima cena. Ali trgovci pažljivo prate potencijalni oporavak na konkurentskim azijskim tržištima, kao i mogućnost veće upotrebe goriva u proizvodnji električne energije i industrijskom sektoru.

Svi ovogodišnji ugovori o gasu izgubili su više od 30 odsto svoje vrednosti od početka 2023. godine, ali su padovi izraženiji u kratkoročnim cenama.

Očekuje se da će temperature u regionu porasti u narednim danima, posle hladnog početka aprila. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora takođe će dobiti zamah u delovima Evrope, a Britanska meteorološka služba za ovu nedelju izdaje upozorenja o vetru. Iako bi ovi faktori mogli dodatno da smanje potražnju za gasom, francuska nuklearna proizvodnja ostaje neizvesna usred produženog održavanja i štrajkova koji su doveli do prekida rada.

Analitičari kompanije "Morgan Stenli" kažu da je potrošnja goriva u ključnim evropskim ekonomijama i dalje ispod proseka u proteklih pet godina. To povećava izglede da će Evropa obnoviti svoje zalihe goriva mnogo pre sledeće grejne sezone, rekli su oni.

- Ako potražnja ostane uglavnom slaba kao što je nedavno bila, a uvoz tečnog prirodnog gasa se nastavi na sadašnjem nivou, zalihe bi mogle da dostignu stopu popunjenosti od 100 odsto do kraja avgusta - navode iz "Morgan Stenlija". Zvanična grejna sezona na kontinentu počinje u oktobru.

Značajan oporavak kineske kupovine tečnog gasa (LNG) - koji se pomno prati otkako je zemlja ukinula pandemijska ograničenja - tek treba da se materijalizuje, navodi "Blumberg".

Ipak, trgovci ostaju oprezni šta će se dogoditi sa globalnom potražnjom do kraja godine i 2024. godine.

Holandski gasni fjučersi, koji se vode kao evropski standard, kretali su se između dobitaka i gubitaka u utorak i trgovali su 0,5 odsto više na 43,33 evra po megavat-satu. Cene električne energije za mesec unapred u Nemačkoj i Francuskoj su takođe fluktuirale. U međuvremenu, decembarski ugovori za gas su porasli 2,3 odsto na 57,75 evra.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

(RT)

Pogledajte više