ŠVEDSKI PENZIONI FOND OSTAO BEZ DIREKTORA: Ulagali u američke banke koje su propale, gubitak 2 milijarde dolara

Novosti online 11. 04. 2023. u 19:36

GLAVNI izvršni direktor "Alekte" Magnus Biling bio je primoran da se povuče sa funkcije nakon što je ovaj najveći švedski penzioni fond postao jedna od najvećih inostranih žrtava u krahu "Silikon veli banke" (SVB).

FOTO: EPA

Fond je odlučio da Biling odmah ode iz firme, jer se bori sa gubicima od skoro 2 milijarde dolara, navodi se u saopštenju, prenosi "Blumberg". Odbor je odluku doneo nakon rasprave o tome kako vratiti poverenje u fond, dodaje se u saopštenju.

Zamenica generalnog direktora Katarina Torslund je imenovana za vršioca dužnosti, a proces za pronalaženje novog lidera "Alekte" počinje odmah.

Smena Bilinga, koji je u firmi od 2016. godine, najdramatičnija je kadrovska promena do sada zbog zbog kojeg je fond izgubio na ulaganjima u matičnu "Silikon veli banku" (SVB), "Signačur banku" i "Prvu republičku banku". Nijedan drugi penzioni fond nije se kladio u američke banke u toj meri u kojoj je "Alekta".

Fond je prošle nedelje šeficu upravljanja kapitalom Liselot Ledin poslao na odsustvo i najavio da će smanjiti velike udele u kompanijama koje su "daleko od kuće". Predsednica Ingrid Bonde je tada nazvala investicione odluke "neobično nesposobnim", da bi se suočila sa oštrim kritikama advokata koji predstavljaju Unionen, jedan od najvećih sindikata u Švedskoj, koji su to ocenili "kao čin nastao u panici da pokažete da nešto radite, a da samo pojedina osoba izvuče deblji kraj".

"Alekta", koja nadgleda štednju 2,6 miliona Šveđana, ima pod upravljanjem 1,2 biliona kruna (115 milijardi dolara). Fond je nedavno napustio udeo kod dva lokalna zajmodavca – "Svenskoj Handelsbanken AB" i "Svedbank AB", i odlučio da investira u američke banke.

Prvobitno je otvarao pozicije između 2017. i 2019. godine, ali je godinama uložio više resursa. Fond je saopštio da ne očekuje da će povratiti bilo koje od svojih ulaganja u SVB i "Signačure" i da je prodao svoj udeo "Prvoj republičkoj banci" sa gubitkom.

Posledice neuspešnih klađenja već su dovele do uključivanja državnog finansijskog nadzora, dok su i vlada i centralna banka rekle da pažljivo prate situaciju. Prošle nedelje, "Dagens industri" je izvestio da je FSA proširila pregled ulaganja "Alekte" tako da uključuje i druge trgovine odnose, a ne samo spomenute tri američke banke.

(rt.rs)

Pogledajte više