UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Oprez pred uskršnje praznike - inspektori Ministarstva sprovode vanredne preglede

J. Su. 11. 04. 2023. u 12:30

U VREME nastupajućih uskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, naročito ribe, mesa i jaja, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, pored redovnih kontrola, sprovode i vanredne preglede, svih mesta gde se prodaju ovakve namirnice.

privatna arhiva

 Ove kontrole se planiraju i izvode u skladu sa analizom rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

U objektima za promet na malo i zelenim pijacama, Veterinarska inspekcija kontroliše poreklo, sledljivost u proizvodnji, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jata koja se koriste za proizvodnju konzumnih jaja, uslove čuvanja, skladištenja, i izlaganja prodaji, rokove upotrebe i deklarisanje.

Veterinarski inspektori su tokom 2022. godine uradili 4.897 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora u objektima za promet na malo koji stavljaju u promet hranu životinjskog porekla. Tokom kontrola utvrđeno je 1.581 neusaglašenosti, doneto 1.160 rešenja za otklanjanje nepravilnosti i podneto je 273 prijave nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

Pogledajte više