"ZEMLJE VODE NEZAVISNU POLITIKU": Kremlj se oglasio povodom odluke pojedinih zemalja o smanjenju proizvodnje nafte

Novosti online 03. 04. 2023. u 13:47

RUSIJA je u stalnom kontaktu sa zemljama članicama OPEK plus i to je uobičajen proces, komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odluku niza zemlja OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte od maja do kraja 2023. godine.

Foto Shutterstock

- Rusija je u stalnom kontaktu sa nizom drugih zemalja članica OPEK plus, to je uobičajen proces i ništa više od toga. Zemlje u ovom slučaju vode nezavisnu politiku - rekao je Peskov.

Izjavio je da je nezadovoljstvo pojedinih država, smanjenjem proizvodnje nafte u Rusiji i Sudijskoj Arabiji, njihova lična stvar. Na ovaj način je prokomentarisao nezadovoljstvo Bele kuće odlukom Saudijske Arabije da zajedno sa Rusijom smanji proizvodnju nafte.

- Mi se orijentišemo na odluke koje donose zemlje koje prerađuju naftu. U ovom slučaju je važna pozicija i OPEK plus i OPEK-a. U interesu svetske energetike je održavanje svetskih cena nafte i naftnih derivata na odgovarajućem nivou. Na to treba da se orijentiše - dodao je on.

Rusija je ranije objavila da će smanjiti proizvodnju nafte samo u martu, ali je ta odluka produžena do kraja juna. Juče je i niz drugih zemalja članica Alijanse, uključujući i Saudijsku Arabiju objavilo, da će dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte preko onih obaveza koje imaju u okviru OPEK plusa.

Proizvodnja će iznositi 500 hiljada barela dnevno od maja do kraja 2023. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pogledajte više