MMF ODOBRIO UKRAJINI KREDIT VREDAN VIŠE OD 15 MILIJARDI DOLARA: Isplata dela tranše momentalna

Novosti online 01. 04. 2023. u 08:50

IZVRŠNI odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji kredit za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog ukupno 115 milijardi dolara.

Foto: AP

Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, navedeno je u saopštenju MMF-a, prenosi Rojters. Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio MMF za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara.

Ukrajina u naredne dve godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije.

U drugoj fazi biće potrebne dublje reforme za unapređenje stabilnosti i ranu posleratnu obnovu, vraćanje u okvire predratne fiskalne i monetarne politike, jačanje konkurentnosti i reforme u energetskom sektoru, naveo je MMF.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi kredit MMF-a.

- To je važna pomoć u našoj borbi protiv agresije Rusije - napisao je Zelenski na Tviteru.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen ocenila je da će paket pomoći da se obezbedi ekonomska i finansijska stabilnost Ukrajine i da budu postavljeni temelji za dugoročnu rekonstrukciju.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PRONAĐITE RAZLIKE: U zoološkom vrtu u San Dijegu na svet došla dva mladunčeta sibirskog leoparda

Pogledajte više