EU NEMA NAČIN DA STANE NA PUT UVOZU RUSKOG GASA: Ova država obara rekord u kupovini

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 17:23

ŠPANSKI uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije u januaru i februaru zabeležio je enorman porast – 172 odsto na godišnjem nivou, izvestio je španski list "Konfidencijal", pozivajući se na podatke tamošnje energetske kompanije "Enagas".

Foto N. Fifić

Kupovina gasa iz Ruske Federacije od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini porasla je za 84 odsto, što Španiju čini najvećim uvoznikom ruskog LNG-a među članicama Evropske unije.

U Madridu i Briselu navodno su veoma zabrinuti zbog impresivnog rasta uvoza LNG-a uprkos nastojanju EU da prekine zavisnost od ruskih energenata.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson je ranije ovog meseca pozvao da se zaustave isporuke ruskog LNG-a, rekavši da energetske kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada isteknu oni postojeći.

Takođe, špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove zatražilo je od kompanija – uključujući "Naturdži", "Repsol", "Total enerdžis", ​​"Akspo", "Pavilion", "Enagas", "Met enerdži", "Enet enerdži", EdP, CEPSA i BP – da se ne prijavljuju za kupovinu novih količina plavog energenta iz Rusije.

Međutim, kako piše "Konfidencijal", niti Španija niti ostatak EU imaju način da zaustave uvoz LNG-a iz Rusije budući da su uvoznici privatne kompanije, kao i to da ruski tečni gas nije obuhvaćen paketima sankcija, što znači da je trgovina slobodna.

Pre rata u Ukrajini Rusija je pokrivala skoro 40 odsto gasa koji troše zemlje EU, a isporučivala ga je mahom preko mreže gasovoda. Prema podacima Brisela, Unija trenutno iz Rusije kupuje tek oko 10 odsto gasa koji joj je potreban, a povećanje kupovine LNG-a posledica je smanjenja transporta kroz gasovode.

BONUS VIDEO: SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU - Narod besan zbog visokih cena benzina

(RT)

Pogledajte više