GAZDA IH ŠETAO KROZ VIŠE FIRMI: Radnici "Aerodrom keteringa" mogli bi da ostanu bez nadoknade za nezaposlene

S. B. 30. 03. 2023. u 15:11

OTPUŠTENI radnici "Aerodrom keteringa" ovih dana se suočavaju sa novim problemom. Trenutno je pod znakom pitanja hoće li njih 40 ostvariti pravo na tržištu rada. Nacionalna služba za zapošljavanje, kako objašnjavaju otpušteni ljudi, čeka tumačenje, ali postoji opasnost da ostanu bez nadoknade za nezaposlene, jer ih je poslodavac prebacivao iz firme u firmu.

Foto: M. Melka

Pre desetak dana 40 zaposlenih radnika "Aerodrom keteringa" dobili su obaveštenje da su otpušteni kao tehnološki višak. Već isto veče na njihova radna mesta došli su najverovatnije Indusi koje je, kako pretpostavljaju zaposleni, poslodavac iznajmio preko svoje druge firme.

Na pitanje "Novosti", Ministarstvo za rada, zapošljavanje i socijalnu zaštitu pojašnjava kada poslodavac može ponovo da angažuje radnike na pozicije sa kojih je otpustio prethodne kao tehnološki višak.

- U članu 179 Zakona o radu propisano je da poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla - pojašnjavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu. - Prema članu 182 Zakona o radu poslodavac koji otkaže ugovor o radu zaposlenom u tom slučaju, ne može na istim poslovima da zaposli drugo lice u roku od tri meseca od dana prestanka radnog odnosa. Ako pre isteka navedenog roka nastane potreba za obavljanjem istih poslova, prednost za zaključivanje ugovora o radu ima zaposleni kome je prestao radni odnos.

Sadašnji vlasnici su 2019. godine preuzeli radnike od "Er Srbije". Uslov je bio da dve godine ništa ne menjaju. Posle isteka ovog roka, kako objašnjavaju radnici, jednostrano je ukinut kolektivni ugovor. Vlasnici su osnivali još četiri preduzeća, a nedavno još jedno preko koga su doveli strane radnike. I sve su u istoj zgradi.

- Oni su deo zaposlenih, proizvodnju, prebacili u jednu firmu, osoblje koje opslužuje avione u drugu, sanitarce u treću i komercijalu u četvrtu - priča jedna od otpuštenih radnica. - Posle štrajka prošle godine i problema sa doprinosima, vratili su nas u "Aerodrom ketering". Mi smo sad kod poslodavca 7,5 meseci i izgleda da ćemo ostati bez naknade sa Biroa. Neke kolege su već imale sastanke u NSZ, ja čekam. Izgleda da moraju da sačekaju tumačenje iz centrale.

Zaposleni čekaju još i odluku inspekcije rada. Tražili su da se obustavi proglašenje tehnološkog viška.

S. BULATOVIĆ

PRVO BORAVAK, PA DOZVOLA

STRANAC se zapošljava u Republici Srbiji ako su ispunjeni uslovi utvrđeni zakonom, odnosno potvrđenim međunarodnim ugovorom - objašnjavaju u Ministartsvu za rad. - Zakon se primenjuje na svakog ko nema državljanstvo Republike Srbije. U slučaju angažovanja stranih državljana u Republici Srbiji, u zavisnosti od načina njihovog angažovanja potrebno je pribaviti odgovarajuću dozvolu za rad. Da bi stranac dobio dozvolu za rad koju izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje, stranac mora prethodno da ima regulisan boravak.

Pogledajte više