APEL UJEDINJENIH NACIJA: Ukrajinski sporazum o žitu da bude potpisan na 120 dana

Tanjug

16. 03. 2023. u 18:08

SPORAZUM koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine trebalo bi bude produžen na 120 dana, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Foto AP

Ovaj predlog je usledio nakon što je Rusija predložila produženje dogovora koji ističe u subotu za samo 60 dana, preneo je Rojters.

UN i Turska posredovale su oko donošenje sporazuma između Rusije i Ukrajine u julu, kao i njegovom obnavljanje u novembru, s ciljem da bude prevaziđena svetska kriza u vezi sa hranom koja je delimično podstaknuta ratom u Ukrajini i blokadom izvoza žitarica preko Crnog mora.

- Za nas je tekst sporazuma jasan i poziva na produženje za 120 dana - rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

I Turska je juče saopštila da će nastaviti razgovore o produženju sporazuma za 120, a ne za 60 dana, s čim se složiila i zvanična Ukrajina.

Visoki zvaničnici UN i Rusije sastali su se u ponedeljak u Ženevi da razgovaraju o produženju sporazuma.

Da bi se pomoglo ubeđivanju Rusije da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora prošle godine, u julu je takođe sklopljen trogodišnji sporazum u kome su Ujedinjene nacije pristale da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.

Zapadne sile su kaznile Rusiju oštrim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, a iako njen izvoz hrane i đubriva nije pod sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja u plaćanju, logistici i industriji osiguranja barijera za takve pošiljke.

- Ostvaren je značajan napredak, ali je istina da neke prepreke ostaju, posebno u vezi sa platnim sistemima, pa nastojimo da prevaziđemo te prepreke - rekao je Dižarik u utorak.
 

BONUS VIDEO: 

UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pogledajte više