ODREKLI SE RUSKE NAFTE, PA KUBURE SA DERIVATIMA: Nemačka rafinerija značajno smanjila isporuku benzina, dizela i mazuta

E.B.T.

07. 03. 2023. u 21:00

NEMAČKA rafinerija „Šved“ suočava se sa problemima nakon što se ta zemlja odrekla ruske nafte. Bez crnog zlata iz Rusije, kompanija na tržište plasira značajno manje naftnih derivata.

Arhiva

Kako piše „Rojters“, smanjenje proizvodnje u nemačkoj rafineriji nafte u Švedu pokazuje poteškoće sa kojim se glavni grad Berlin suočava odricanjem od ruske nafte, uprkos planovima da radi sa Poljskom na pronalaženju alternativnog snabdevanja.

"Šved" tradicionalno isporučuje oko 90 odsto benzina, dizela i mazuta koji se koriste u glavnom gradu Nemačke. Međutim, tri meseca nakon što su se Varšava i Berlin dogovorili da rade zajedno, rafinerija radi sa 50 do 60 odsto kapaciteta i alternativne zalihe nisu lako dostupne.

Rusija je prošlog meseca obustavila dotok nafte u Poljsku preko naftovoda „Družba“ , jer, kako su iz „Transnjefta“ objasnili, nije plaćen tranzit. Time je smanjena sposobnost Poljske da dopremi naftu za "Šved". Poljska rafinerija pod kontrolom države “Orlen”, sada treba da koristi više kapaciteta na naftnom terminalu u Gdanjsku za napajanje sopstvene rafinerije u Ploku.

Nemačka je u januaru prestala da kupuje rusku naftu, a rafinerija "Šved" sa 233.000 barela dnevno radi od tada na oko 55 odsto kapaciteta, ili nekih 130.000 barela dnevno, oslanjajući se na snabdevanje naftovodom iz luke Rostok na severu Nemačke.

Pogledajte više