OTVOREN KOPAONIK BIZNIS FORUM: Guvernerka poslala važnu poruku

Novosti online 06. 03. 2023. u 11:42

GUVERNERKA Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je na otvaranju jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma istakla da se stabilnost i mir ne smeju olako shvatati i da je Srbija pokazala da imamo i znanje i želju da jačamo otpornost srpske ekonomije.

Foto Tanjug

Kako je navela, inflacija dostiže višedecenijske maksimume u velikom broju zemalja, a u Srbiji su u 2022. na inflaciju najviše uticali cene energenata i hrane.

 - U Srbiji nismo zakasnili sa reakcijom, postepeno smo od oktobra 2021. godine zaoštravali monetalne uslove, prvo povećanjem izvršne repo stope. Monetarne uslove prilagođavamo češće i to nam daje fleksibilnst u vođenju monetarne politike - rekla je Tabakovićeva. Dodala je da se od aprila lani povećava referentna kamata stopu i da je ona povećana sa jedan odsto na 5,5 odsto.

 -Pomogli smo i otplatu kredita, a mere Vlade Srbije ublažiće uticaj troškovnih pritisaka iz inostranstva na građane i privredu - istakla je Tabakovićeva.

Govoreči o očekivanjima za naredni period, rekla je da rizici u svetu ostaju, ali da nove projekcije u odnosu na treći lanjski kvartal daju razloge za optimizam.

 -I u Srbiji februarske makro projekcije ukazuju na popravljanje u svim segmentima, projektovana inflacije je prvi put za poslednje dve godine niža nego u prehodnoj projekciji. Krajem ove godine bi trebalo da bude duplo niža nego na početku godine - rekla je guvernerka.

Inflacija bi 2023. i 2024. godine, prema njenim rečima, trebalo da bude niža od projektovane. Kao veoma pozitivno je navela to što je učešće problematičnih kredita spušteno na tri odsto, što je najniži nivo do sada, te očuvanje dobrog nivoa javnog duga i stabilnog bankarskog sektora.

Tabakovićeva je poručila da je u ovo vreme, kad je svet na svojevrsnom raskršću, neophodno jedinstvo bez obzira na razlike.

Pogledajte više