DOGOVORENE VEĆE SUBVENCIJE: Premijerka, ministri, proizvođači i prerađivači mleka juče prvi put za istim stolom

J. SUBIN 25. 02. 2023. u 08:00

PREMIJE za mleko biće podignute sa 10 na 15 dinara po litru. Subvencije po grlu idu sa 25.000 na 30.000 dinara.

Foto shutterstock

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i ministara poljoprivrede i trgovine Jelene Tanasković i Tomislava Momirovića sa proizvođačima i
prerađivačima mleka.

Kako je rekla ministarka Tanasković, na ovom sastanku prvi put su zajedno u Vladi bili predstavnici mlekara i primarni proizvođači mleka, ali i trgovinski lanci:

- Svako je izneo svoje probleme, koji su doveli do ovde gde smo sada. Pre svega, proizvođači se žale na prekomerni uvoz koji je bio u prethodnom periodu. Država je već reagovala, kako bi ograničila uvoz u cilju zaštite domaće proizvodnje. Na sastanku smo razgovarali i o mogućnosti kupovine novih stelnih junica, koje bi bile refundirane do 50 odsto plaćene cene ili da budu subvencionisana ženska telad, kvartalno, odnosno na godišnjem nivou u iznosu od 100.000 dinara.

Ministarka smatra da je ključ u kontroli i organizaciji sistema, koji će funkcionisati i u kome će otkupna cena mleka zavisiti od kvaliteta. Sada pravimo sistem kako bismo pronašli možda neke koji su nevidljivi u lancu. Da suzimo mogućnost manipulacije. Da se ne desi da i jedan poljoprivredni proizvođač daje mleko u otkup za 38, što smo mogli da čujemo, a neko prodaje za 74 do 75 dinara.

Prema rečima Tanaskovićeve, minimalna otkupna cena od 80 dinara po litru nije realna.

- Kada pričamo uopšte o minimalnoj ceni kao takvoj, ona ne može da se uvede u zakonski okvir - istakla je ministarka. 

Pogledajte više