NOVA PRAVILA GRADNJE: Završena javna rasprava o izmenama i dopunama zakona

S. B. 21. 02. 2023. u 08:44

PRAVILA planiranja i izgradnje idu na novu doradu. U toku je javna rasprava nacrta 11. izmena Zakona o planiranju i izgradnji. Ovo doterivanje ukinuće plaćanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, uvesti principe "zelene gradnje", pokušati da suzbije bespravnu gradnju i omogući veću sigurnost kulturnim i prirodnim dobrima.

Foto N. Skenderija

Tema je napunila juče salu Privredne komore Srbije. Okupili su se predstavnici biznisa, ali i stručna javnost. Paralelno sa ovim zakonom, kao su najavili iz Ministarstva građevinarstva, menja se i Zakon o upisu u kastara zbog problema sa upisom linijske infrastrukture, ali i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. Pripremaju se izmene i Zakona o komunalnim delatnostima.

- Jedinice lokalnih samouprava se obavezuju da donesu planska dokumenta na najmanje 70 odsto građevinskog područja, čime se omogućava zakonita izgradnja i preventivno deluje na pojavu bespravne gradnje - objasnila je Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Ministartsvu građevinarstva. - Zahtev Privredne komore Srbije je bilo elektronsko vođenje građevinskog dnevnika i to je prihvaćeno. Tokom javne rasprave smo dobili mnogo dobrih predloga i sugestija i narednih dana ćemo videti šta može da se uvrsti u Nacrt.

Što se tiče ukidanja konverzije građevinskog zemljišta, ona neće obuhvatiti zemljoradničke i stambene zadruge, društvena preduzeća, sportska društva i udruženja, kao i imovinu koja se odnosi na sporazume o sukcesiji. Konverzija neće biti ukidana ni na zemljištu koje je planski predviđeno za uređenje javne namene ili objekte javne namene. Ova tema je najviše zainteresovala i javnost.

- Najavljeno je ukidanje Zakona o konverziji jer je, kako smo čuli, stopiralo gradnju - kaže Barnka Bošnjak, nekadašnji član Gradskog veća Beograda, inače arhitekta. - Ukoliko je to bio slučaj, možda je trablo menjati zakon da bude efikasniji, a ne da se ukida. Neko je to već obavio. Postoje situacije u kojima investitori zaista ne mogu da završe ni neke infarstrukturne stvari ili rekonstruišu objekte pre konverzije, a onda je to preskupo. Možda je trebalo to ispraviti, a ne ukidati je sasvim.

Predložene izmene vraćaju u život Agenciju za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije, koja je nekada postojala. Na nju se prenosi deo nadležnosti Ministarstva. Planira se i da ovlašćene firme i javni beležnici u budućnosti izdaju informacije o lokaciji. Uvodi se, po uzoru na gradkse, i glavni državni urbanista, koji bi trebalo da koordinira svima uključenim u posao planiranja i izgradnje.

Zakon predviđa i obavezu javnih komunalnih preduzeća da objekte besplatno priključe na postojeću komunalnu ifrastrukturu.Misli se na toplovod, gasovod i vodovod i kanalizaciju, kako država ne bi gradila infrstrukturu koja se ne koristi.

S. BULATOVIĆ

OBAVEZNI PUNjAČI

PREDLOŽENI zakon uvodi i novi termin - elektromobilnost. Kao što je uvedena obaveza određenog broja parking mesta prilikom planiranja, tako se uvodi obaveza mesta za punjače za električne automobile. Koliko će ih biti razradiće podzakonski akti.

SOLARNI PARKOVI

NOVA pravila razrešavaju i dilemu oko odobrenja za izgradnju solarnih parkova. Za one koji će proizvoditi do 50 kilovata neće biti potreban nikakva dozvola. Za one od 50 kilovata do jedan megavat biće potrebno rešenje kojim se odobrava gradnja. Za parkove koji prave više od megavata energije, biće potrebna građevinska dozvola.

BRAUNFILD NA BROJU

LOKALNE samouprave će prebrojati i popisati sve braunfild lokacije na svojoj teritoriji. Tako će imati svojevrsnu mapu i bazu podataka, pa će moći i da odluče šta će sa kojom raditi u budućnosti.

Pogledajte više